‘Bizim Hüseyin’imiz birliğimizdir’

İzmir Alevi Kültür Derneği Yamanlar Cemevindeki Muharrem sohbetinde konuşan Kureyşan Ocağı Pirlerinden İsmail Alkan, “İmam Hüseyin ser verip sır vermedi. Hüseyni duruşu kendimize esas alarak biz Aleviler mazlumun yanında olduk. Hüseyni duruş dik duruştur ve bu duruş kendisini sürdürüyor. Bunun karşısında Yezid düşüncesi de kendisiyle bugüne kadar geldi” dedi.

Aleviler, Muharrem Orucu’nu tutmaya başladı. Yas Orucu olarak bilinen oruç 12 gün sürüyor. Öncesinde Masum-u Paklar Orucu, Fatma Ana Orucu tutuluyor.

İzmir Alevi Kültür Derneği Yamanlar Cemevinde Muharrem Orucu’nun 3. gününde bir araya gelinerek oruçlar açıldı. Oruç bozumundan sonra ise Kureyşan Ocağı Pirlerinden İsmail Alkan’ın katılımıyla sohbet gerçekleşti.

“HÜSEYNİ DURUŞ VE YEZİD DÜŞÜNCESİ KENDİSİNİ GÜNÜMÜZE TAŞIDI”

Hüseyni duruş ve Yezidi düşüncenin kendisini günümüze taşıdığını ifade eden Alkan, “İmam Hüseyin ser verip sır vermedi. Hüseyni duruşu kendimize esas alarak biz Aleviler mazlumun yanında olduk. Bizim jar u diyarlarımızın yüksek dağlardadır. İnancımızın şehirler ile alakası yoktur. Hüseyni duruş dik duruştur ve bu duruş kendisini sürdürüyor. Bunun karşısında Yezid düşüncesi de kendisiyle bugüne kadar geldi” diye konuştu.

“BİZİM HÜSEYİN’İMİZ BİRLİĞİMİZDİR”

Alkan, Hüseyni duruşun ilkelerini ve çizgisinin 12 gün boyunca değil yaşamın bütününe aktarılarak yaşanması gerektiğine vurgu yaparak, “Yas-ı Muharrem dendiği zaman sadece aç kalmayla, oruç tutmayla yetinemeyiz. İmam Hüseyin kendisi için 12 gün oruç tutulması, ağlanıp sızlanmasını isteyen bir düşünce değildi. İmam Hüseyin Kerbela’da bir dünya, insanlık meselesidir. Bunu biz 12 gün boyunca aç kalma ile değil hayatımızın bütün evrelerinde bu duruşu, ilkeyi ve çizgiyi kesinlikle yaşamımızın içerisine aktararak bu şekilde yaşamayı öğrenmeliyiz. Bunların hiç birinden haberdar olmadan sadece günü geldiği zaman o an hatırlayarak kendimizi aç bırakıp ağlamak ile değildir. Marifet burada değil, yaşamın içerisindedir. Biz her zaman şunu çok iyi biliriz ki, dünya üzerinde her zaman bir Yezid vardır. Ama her dönemde, zaman içerisinde bir mutlaka bir Hüseyin olmalıdır. Bizim Hüseyin’imiz bizim birliğimizdir, duruşumuzdur” dedi.

PİRHA/İZMİR

EN SON EKLENENLER