22. Munzur Festivali Başlıyor: “Gaspa İzin Vermeyeceğiz”

“Doğamızın ve İrademizin Gaspına İzin Vermeyeceğiz”

1990’larda köy boşaltmalara, asimilasyona ve baskılara karşı başlatılan Munzur Kültür ve Doğa Festivali, 2000’li yıllardan itibaren her yıl düzenleniyor. Bu yıl 22’ncisi gerçekleştirilecek olan festival için Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) ve siyasi partiler ortak bir açıklama yaptı. Dersim Belediyesi’nde yapılan basın toplantısında festivalin detayları paylaşıldı.

Açılış Konuşmaları ve Karşılama Töreni

Festival, 25 Temmuz Perşembe günü saat 11.00’de Yeraltı Çarşısı’nda davul zurna ile yapılacak karşılama ve açılış konuşmaları ile başlayacak. Saat 13.00’te Behzat Firik Çocuk Korusu Sanat Sokağı’nda şarkılar seslendirecek.

Paneller ve Yürüyüşler

Aynı gün saat 16.00’da Sanat Sokağı’nda Yalçın Çakmak ve Selim Temo’nun konuşmacı olduğu “Dersim’den Horasan’a, Horasan’dan Dersim’e” adlı panel düzenlenecek. Saat 19.00’da Dersim Belediyesi önünde “İrademe Dokunma Yürüyüşü” gerçekleştirilecek.

Konserler ve Belgesel Gösterimleri

Saat 19.30’da Mameki Parkı’nda Dersim Belediye Eş Başkanları ve çeşitli parti temsilcilerinin konuşmalarının ardından Pınar Aydınlar, JinMa, Kadir Çat, Yeşim Besler, Işık Berfin, Baran Saltık ve Mikail Aslan sahne alacak. Saat 21.00’de “Aşkla Sana” belgeselinin gösterimi Yeraltı Çarşısı üstünde yapılacak.

İkinci Gün Programı

26 Temmuz Cuma günü saat 13.00’te Sanat Sokağı’nda “Alevi İnancı ve Güncel Sorunları” adlı panel düzenlenecek. Saat 15.30’da “Dilimiz, Asimilasyon ve Biz” adlı panel gerçekleştirilecek. Saat 17.30’da Munzur’a Akan Sesler adlı şiir etkinliği düzenlenecek ve ardından çocuklar için “Kuklalar Kumpanyası” adlı etkinlik DSİ Parkı’nda yapılacak. Akşam saatlerinde ise belgesel gösterimleri devam edecek.

Üçüncü Gün Etkinlikleri

27 Temmuz Cumartesi günü saat 09.00’da Seyit Rıza Meydanı’nda toplanarak “Seyit Rıza Meydanı, Ana Fatma, Halvori” ziyaret edilecek. Gün boyunca çeşitli paneller ve etkinlikler düzenlenecek. Akşam saatlerinde ise Seyit Rıza Meydanı’nda müzik performansları ve belgesel gösterimleri gerçekleştirilecek.

Son Gün Programı

28 Temmuz Pazar günü saat 14.30’da “Kent Demokrasisi” paneli Sanat Sokağı’nda düzenlenecek. Saat 19.00’da çevre yürüyüşü yapılacak ve saat 19.30’da Mameki Parkı’nda Suavi, Grup Munzur, Grup Vardiya, Hasan Ali Sezer ve Ahu Dem konser verecek. Festival, saat 21.00’de “Tarihin Irmağında Önder ve Hasankeyf” belgeselinin gösterimi ile sona erecek.

Festival programının detayları, DEDEF Genel Başkanı Ali Rıza Bilir, Dersim Belediye Eş Başkanı Birsen Orhan, Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ve Hozat Belediye Başkanı Aydın Kaya tarafından açıklandı. Bu yılki festivalin ana teması “Doğamızın ve İrademizin Gaspına İzin Vermeyeceğiz” olarak belirlendi.

EN SON EKLENENLER