Ardahan’ın Damal İlçesinde Köy Okulları Kapatılıyor

Ardahan’ın çoğunluğu Alevi nüfustan oluşan Damal ilçesinde, 5 ila 14 köy okulunun kapatıldığı iddia edildi. Bölge halkı, bu kapatılmaların Damal’ın merkezine açılması planlanan imam hatip ortaokulu nedeniyle olduğunu ve bunun Alevi nüfusa karşı bir asimilasyon politikası olduğunu belirtiyor.

Köy Okulları Kapatılıyor

Birgün’den Deniz Güngör’ün haberine göre, Ardahan’ın tek Alevi ilçesi olan Damal’daki birçok köy okulunun, Şubat ayında göreve gelen İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Uzantı’nın kararıyla kapatıldığı ileri sürüldü. 5 ila 14 köy okulunun tasarruf genelgesi veya öğrenci sayısının 30’un altına düşmesi nedeniyle kapatıldığı iddia ediliyor. Yerel gazetelerde çıkan haberlere göre, Seyitören köyündeki 16 öğrencili, tam donanımlı, 7 derslikli okul da ‘tasarruf tedbirleri’ kapsamında kapatıldı ve öğrenciler ilçe merkezine taşınarak eğitim alacak.

Bölge Halkının Tepkisi

Bölge halkı, köylerdeki okulların kapatılmasının Damal’ın merkezine açılması planlanan imam hatip ortaokulu nedeniyle olduğunu ve bunun Alevi nüfusa karşı bir asimilasyon politikası olduğunu belirtti. Damal Pir Sultan Abdal Platformu Sözcüsü Orhan Purhan, köy okullarının kapatılmasının ardında İlçe Halk Eğitim Müdürü’nün İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne verdiği görüş olduğunu savundu. Tepeköy ve Otal’daki okulların da bu yıl içinde kapatıldığını belirten Purhan, “Köy okullarımızın kapatılarak imam hatiplere dönüştürülmesi mevcut iktidarın siyasal İslam politikalarının bir ürünü” dedi.

Milli Eğitim Müdürü’nün Açıklaması

İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Uzantı, kapatılan okulların sayısına ilişkin bilgi vermezken, öğrenci sayısının azlığına bağlı olarak ülke genelinde yürütülen uygulamalar olduğunu söyledi. Uzantı, imam hatip ortaokulu açılacağı yönündeki iddiaları reddetti.

Asimilasyon Politikası İddiaları

Orhan Purhan, Damal’ın büyük çoğunluğunun Alevi olduğunu ve ihtiyaç olmamasına rağmen bölgede imam hatip okulu açılmasına müsaade etmeyeceklerini vurguladı. Purhan, “Kış aylarının sert geçtiği bir bölgede öğrencilerin merkeze taşınması eğitimde aksamalara neden olacak. Aileler masraflar ve ulaşımın yaratacağı zorluklar nedeniyle çocuklarını okula göndermekte zorlanabilir” dedi. Purhan, köy okullarının kapatılması durumunda genç nüfusun bölgede kalmasının anlamı kalmayacağını ve birkaç yıl içinde bölgenin tamamen boşalacağını belirtti.

EN SON EKLENENLER