Yasaklar Nereye Kadar?

Türkiye gündemine bir yasak daha geldi; sosyal medyaya erişim engeli. Birçok insanın geçim kaynağı olan, haber ve bilgi erişimin sağlandığı sosyal medya platformlarına Türkiye’de giriş yapılamıyor. Vatandaşlar olarak sebebini merak ediyoruz. CHP Milletvekili Murat Emir, geçen hafta mecliste gündeme getirse de net bir yanıt henüz alınamadı. Yasakları koyanlar, neden yasak olduğunu söylememe konusunda kararlı!

Ancak yasaklar bu kadarla bitmedi! Önce, Ağrı’da gerçekleşen düğüne polis baskını oldu. Sebebi; Kürtçe şarkıların çalınması olarak gösterildi. Düğün durduruldu, gözaltılar oldu, sonuç olarak Kürtçe yasaklandı!

Kürtçe şarkı yasağı yetmedi, Kürtçe yazı ve tabelalar da kaldırıldı! Daha önce Diyarbakır ve Van’da silinen Kürtçe yazılar, Mardin’in bazı noktalarında da silindi. Bu yasakların ırkçılık naraları olduğunu biliyoruz. Mesele “halay” meselesi değil! Esas mesele, muhalif olan bir kültürü susturma politikası. Evet, bu ülkede Alevilere ve Kürtlere karşı ayrımcılığın var olduğunu biliyorduk ancak ayrımcılığın son noktalarını yaşıyoruz. Kürtlere dil ve kültür yasağı gelirken, Alevilerin inanç ve kültür merkezi olan cemevlerine yönelik saldırılar devam ediyor. Örneğin; yakın zamanda, CHP’li Burcu Köksal, cemevini boşalttırdı: “Oy verin, bir şey istemeyin. Temiz şekilde teslim edin.” dedi.

Geldiğimiz noktada; 80’lerde yasaklanan Kürtçe, 2024’te de yasaklanıyor; Osmanlı’dan bu yana katledilen Aleviler bugün de asimilasyona uğratılmak isteniyor.

Hamas lideri öldürüldü, çok geçmeden sosyal medya yasağı geldi. Tabii, akıllara gelen ilk soru; “İsrail’in İran’a yaptığı bu saldırının bize yansıması mı?” sorusu oldu. Bir diğer soru ise neden yasaklanıyor? Bilgi, haber erişimimiz neden engelleniyor?

Tüm soruların cevabı için buzdağının görünmeyen kısmına bakmak lazım. Kısacası; Saray istiyor, meclis onaylıyor! Dolayısıyla muhalif partilerin önerisi veya oyu kabul görmüyor. İttifak kuran partinin vekilleri hiçbir çalışma yapmadan, söz alma zahmetine girmeden oy kullanarak ülke yönetimine yön veriyor.

Türkiye, yapılan araştırmalarda haber erişimi en çok engellenen ülkelerden bir tanesi. Cumhuriyet rejiminin var olduğu bir ülkede, bu yasaklar nasıl bu kadar çabuk yürürlüğe girebiliyor, akıl almıyor ancak göz görüyor.

9. Yargı Paketi, Öğretmenlik Meslek Kanunu, Sokak Hayvanlarına Ötenazi Yasası vd. AKP-MHP İttifakı ile kabul edilip yürürlüğe giriyor. Liderler küsüp barışırken halkın iradesine başvurulmadan haber ve sosyal medya siteleri kapatılıyor. Türkiye’nin haber portallarında işsizlik, yoksulluk, yolsuzluk yer alırken haber hakkımız engelleniyor. Instagram’a erişim engeli; ifade ve basın özgürlüğünü yok saymaktan öte değildir. Bu yasak keyfi olmakla birlikte kabul edilemez. Dahası, halkın ve basının haber hakkına müdahale edilemez.

Çözüm ise çok açık; kolektif bilinçle sesimizi duyurmak! Bu sebeple; “Özgürlüğe ses ver!”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Yazarın diğer makaleleri

İletişim kültürü

Kemer, boğazda!

Bakan Tekin…

Nasıl bir devlet?

Kayyum Normal Midir?