#İletişim, kişi ya da örgütlerin hem içinde yer aldıkları sistemle hem de sistemdeki diğer kişi ve örgütlerle uyumunu ve etkileşimini sağlayan temel süreçtir. Yani
iletişim insan-insan, insan-örgüt, örgüt-örgüt ve örgüt-toplumsal sistem ilişkilerini sağlayan araçtır. Bizi burada ilgilendiren konu insan örgüt iletişim türüdür.
İletişim biçimimizi etkileyen olgu ise yaşadığımız ilişkilerdir. Dolayısıyla iyi bir iletişim, iyi bir ilişkiye giden yoldur. Peki, nitelikli iletişim nasıl gerçekleşir?
Nitelikli iletişim olması için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır; öncelikle muhatabınızın kim olduğunu bilmeli, kişi/kurum karşınıza alınmalı, karından konuşmadan uygun sözcüklerle ifade edilmelidir.
Bazı engeller oluşabilir, engellerin oluşmasında öfkeli, üzgün, hırslı duygu ve düşüncelerin olması olabilir. Bu duygu ve düşünceler saldırganlık ve zayıflık oluşturur.
Günümüz teknoloji koşullarında ise; sözlü ve yazılı iletişime sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlarda eklendi. Paylaşım diyorum çünkü sosyal medya sağlıklı iletişim aracı değildir. Paylaşım yaparak kendini ifade etmek bazı kişiler için bir yöntem gibi görünse de etkili ve sağlıklı değildir. Bu paylaşımları yaparken “arkasından söylediklerini yüzüne karşı söyleme cesareti var mı?” sorusu sorulmalıdır.
Hele ki, kendini muhalif, yönetici, politik, demokrat, Alevi vb olarak tanımlayan kişilerin ne zaman, nasıl, nerede, ne konuşacağını bilmesi elzemdir çünkü “İnsan dilinin altında gizlidir; konuştukça kimliğini ve kişiliğini ele verir.” Netameli bir alan olan sosyal medya üzerinden iletişim kurması, kişiliklerini gizleyip öfke, hırs gibi hassas duyguların ortaya çıkmasına neden olur yani kişilerin gerçek düşünce / ruh halleri gizlenir.
Sosyal medya iletişim biçimi olmadığı gibi kısa vadeli algı oluşturma, çamur attım izi kalsın zihniyetine hizmet eder.
Son günlerde yapılan paylaşımlar; asimilasyon, ayrımcı saldırıyla her dönem karşı karşıya kalan Alevi toplumu için aşağı çeken, algı oluşturan, düşmanlıktan öte değildir. Kişilerin örgüt ile kurdukları bu iletişimsizlik örgütün toplumla olan bağını ve iletişimini de etkilemektedir.
Unutulmamalıdır ki; başkanlar, kişiler örgüt değildir ama örgütü oluşturan temel taşlardan bir tanesidir. Alınan kararlara, yönetim biçimini eleştirmek örgüt içerisinde her üyenin temel hakkıdır ancak üyelerin hakkıdır! Alınan kararlar esneyebilir, örgütün niteliği esneyemez! Kişiler yaptıkları eleştiriyi ulu orta taş atar gibi savurmadan önce neden bunu yaşadıklarını sorgulamalıdır.
Sonuç olarak; kişiler gelip geçer Alevilik ve Alevi örgütleri esas olarak kalır.
Ne mutlu, bozuk düzende doğru kalabilene, yıkmanın bu kadar kolay olduğu durumlarda yapıcı olmak için çaba gösterene…
KOBLENZ AKM ve CEMEVİ BAŞKANI ÖZGÜR DEM