Sihanok Dibo: Türk devleti İhvan’la Mısır’ı kuşatmaya çalışıyor

Libya’da 2014 yılından beri yaşanan savaşın perde arkasındaki bölgesel ve uluslararası güçler, son birkaç ayda savaşa doğrudan müdahil olmaya başladı.

2019’un son aylarında arkasına aldığı Rusya, Rusya, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) açık desteği ve ABD’nin “sessizlik” desteğiyle hızla ilerleyen General Halife Hafter öncülüğündeki Libya Ulusal Ordusu (LUO) Türkiye, Katar ve İtalya destekli Ulusal Mutabakat Hükümeti’ni başkent Trablus ve Misrata kentlerine sıkıştırmayı başardı.

İlerleyişini Nisan ayı başına kadar da sürdüren LUO birçok bölgeyi İhvani Müslim ve selefi yapıların koalisyonu olan UHM’den aldı. Ancak son iki aydır rüzgar tersten esmeye başladı ve LUO birçok yeri ciddi bir direniş göstermeden terk etti.

NATO VE ABD’NİN TAVRI SAVAŞIN SEYRİNİ DEĞİŞTİRDİ

LUO’nun gerilemesi ve UHM’nin ilerlemesinde, özellikle NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in 14 Mayıs’taki “NATO, UHM’ye desteğe hazır” açıklaması etkili oldu. ABD de Rusya’nın Libya’daki etkinliğinden rahatsızlığını çeşitli düzeylerde dile getirdi.

Diğer yandan Türk devletinin Libya’yı Osmanlı’nın mirası sayarak askeri müdahalede bulunması ve binlerce Selefi ve İhvanı Muslimci çeteyi ülkeye göndermesi, bölgenin en büyük gücü Mısır’ı harekete geçirdi.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah El Sisi, geçtiğimiz hafta LUO Genel Komutanı General Halife Hafter ve LOU’ya bağlı Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih’i Kahire’de ağırladı.

HAFTER MISIR’A, SARRAC TÜRKİYE’YE GİTTİ

Yapılan görüşme sonrası Libya için “ateşkesin sağlanması, BM gözetiminde müzakere masasına dönüşün sağlanması ve tüm yabancı güçlerin ülkeyi terk etmesi”ni içeren Kahire Bildirisi açıklandı. Aynı günlerde UHM Başbakanı Fayiz El Sarrac da Ankara’da Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la görüştü.

Kahire Bildirisi’ne uluslararası alanda önemli bir destek gelirken, Türk devleti, Katar ve UHM bildiriyi kabul etmeyeceklerini belirtiyor.

Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Mısır Temsilcisi Sihanok Dibo Libya’daki son durumu ve Kahire Bildirisi ve Mısır’ın Türk devletinin yayılmacı politikalarına karşı atmayı öngördüğü adımları ANF’ye değerlendirdi.

‘TÜRK DEVLETİNİN YAYILMACI POLİTİKASI TEHDİT OLARAK GÖRÜLÜYOR’

“Türk devletinin Libya müdahalesi sadece Libya ile sınırlı değil. Buradaki askeri, siyasi, ekonomik ve ideolojik müdahale tüm Kuzey Afrika’yı ilgilendiren bir konudur. Bu yine Akdeniz’deki hakimiyet savaşının bir parçası” diyen Sihanok Dibo, bunun bir yanının da Akdeniz’de hakimiyet savaşı olduğu kaydediyor.

Akdeniz’de Yunanistan ile İtalya arasında egemenlik sahası anlaşması ve yine ondan önce Türk devleti ile Libya’daki Sarrac hükümeti arasında egemenlik sahası anlaşmasını da buna örnek gösteren Sihanok Dibo, Türk devletinin yayılmacı politikasının sadece Mısır’da değil, bölgedeki birçok güç tarafından da tehdit olarak görüldüğünü dile getirdi.

‘KAHİRE BİLDİRİSİ BÜYÜK DESTEK GÖRDÜ’

Sihanok Dibo, Türk devletinin İhvanı Muslim projesi üzerinden bölgeye hakim olmaya çalıştığını kaydederek, “Mısır, Türk devletinin bölgeye müdahalesi ve bölgede İhvanı Müslim projesinin canlandırılma girişimlerini büyük bir tehlike olarak görüyor. Birkaç gün önce Kahire Bildirisi duyurdu. Burada sadece Hafter’e bir çağrı yoktu. Trablus, Tobruk ve Fizan taraflarına çağrıda bulundu. Kahire Bildirisi’ne uluslararası alanda da büyük bir destek geldi. Ancak Türkiye ve Katar buna karşı çıktı” diyor.

‘SAVAŞ İÇİN HALA ERKEN AMA İHTİMAL DIŞI DEĞİL’

Mısır’ın son zamanlarda Libya sınırına askeri yığınak yapması ve Mısır’ın doğrudan müdahale senaryosunu da sorduğumuz Sihanok Dibo, “bunun için hala erken ama ihtimal dışı da değil” diyor.

Mısır’ın daha çok siyasi ve diplomatik kanalları zorlayacağını kaydeden Sihanok Dibo, şunları dile getiriyor: “Yaptığımız gözlemler, Mısır kamuoyuna baktığımızda ve yine Mısırlı yetkililerle yaptığımız görüşmelerde edindiğimiz izlenime göre Mısır’ın doğrudan Libya’ya askeri müdahalesini konuşmak için hala erken. Mısır daha çok siyasi sürece ağırlık verecek. Zaten Kahire bildirisi de Arap ülkeleri, Avrupa ülkeleri ve Rusya gibi birçok güçten de ciddi bir destek aldı. Mısır siyasi kanalı zorlayacak. Ama Türk devleti ve İhvanı Muslimci Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin savaşta ısrar etmesi başka ihtimallere de kapı aralayabilir. Savaş da o ihtimallerden biri.”

‘TÜRK DEVLETİNİN ADIMLARI OSMANLI’NIN SON ZAMANLARINA BENZİYOR’

Türk devletinin uluslararası hukuku ayaklar altına aldığını ve bunun için de bölgedeki tüm güçlerin kendilerini her türlü senaryoya karşı hazırladığını ifade eden Sihanok Dibo, “Türk devletinin şimdiki adımları, Osmanlı’nın son zamanlarındaki adımlarına benziyor. Hatırlatmakta fayda var ki, Lozan’ın yıldönümü yaklaşıyor. Türk devleti yönünü nereye çevirecek? Bu noktada, bu önemli bir soru oluyor” diyor.

‘TÜRK DEVLETİNİN İHVAN PROJESİ İLK DARBEYİ MISIR’DA ALDI’

Arap coğrafyasındaki yaygın “Suriyesiz barış, Mısırsız savaş olmaz” sözlerini hatırlatan Sihanok Dibo, Türk devletinin şu anda tüm Ortadoğu’yu ve Afrika’yı tehdit eden bir savaş siyaseti güttüğünü kaydediyor. Sihanok Dibo, “Türk devletinin Osmanlıcılık hayallerinin darbe aldığı ilk yer Mısır oldu. Mursi üzerinden geliştirmek istedikleri İhvanı Muslim projesi ilk darbeyi Mısır’da aldı. Mısır’da darbe aldıktan sonra da yayılmasının önü alınmış oldu ve bu proje kadükleşti. Ama Türk devleti ve ortağı Katar emellerinden vazgeçmiş değil. Bugün Libya’da, Tunus’ta, Sudan’da Somali’de ve hatta Yemen’de bu projeyi hayata geçirme çabaları devam ediyor. Bu şekilde Mısır’ı her alanda çevrelemeyi amaçlıyor. Bu da Mısır tarafından iyi görülüyor” ifadelerini kullanıyor.

‘MISIR ÖZERK BÖLGELERİ LİBYA İÇİN ÇÖZÜM OLARAK GÖRÜYOR’

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi’nin General Hefter û Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih Îsa’yı aynı anda Kahire’de ağırlamasını ne anlama geldiğini sorduğumuz Sihanok Dibo, “Libya’yı tekrar tek bir yönetim altına almak zor görünüyor. Kahire Bildirisi de ülkede çelişki ve çatışma yaşayan her üç tarafa da çağrıda bulunarak bunların özerk bir yapıda ancak ortak bir mecliste bir araya gelmesini öngörüyor. Ancak bu şekilde bir çözüm geliştirilebilir” diye kaydediyor.

‘TÜM BÖLGE İÇİN ÇÖZÜMÜ KONFEDERALİZMDE GÖRÜYORUZ’

MSD Mısır Temcilcisi Sihanok Dibo, ulus-devlet formunun Ortadoğu ve Afrika’da maya tutmadığını ve bugün yaşanan krizlerin temel nedeninin de bu olduğunu ifade ediyor. Suriye’de, Libya’da, Irak’ta, Sudan ve Yemen gibi birçok bölgede yaşanan çatışmaların temel nedeninin halklara dayatılan ulus devlet formülü olduğunu dile getiren Sihanok Dibo, MSD olarak çözümü “demokratik ulus temelinde demokratik konfederalizm modelinde gördüklerini kaydediyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON EKLENENLER