Alevilerin tepkisi Suriyelilere değil halka yapılan dayatmaya!

Maraş Sivricehöyük (Aşağı Terolar) köyünde 27 bin mülteci için yapımına başlanan AFAD kampı için köylülerin mücadelesi sürüyor. Alevi nüfusun yoğunlukta olduğu bölgede köylüler “Bizi muhatap alıp sorma gereği bile duymadan ve bunca yer varken neden burada ısrar ediliyor?” diye kamp yapımına itiraz ediyorlar.

NEYE İTİRAZ EDİLİYOR?
Maraş-Narlı arasında onlarca Alevi köyün ortasında kalan kamp alanı için belirlenen 380 dönümlük arazi, Sivricehöyük köyünün merası. 27 bin mültecinin barınması planlanan AFAD kampı için düşünülen 16 nokta arasında burada karar verildiği duyulduktan hemen sonra köy muhtarları ve Alevi dernekleri temsilcileri hem itiraz hem de bilgi edinme talepleriyle Valiliğe dilekçe yazdı. Henüz hiçbirine cevap verilmemişken, iş makinelerinin çalışmaya başlamasıyla sürecin köylülerden habersiz tamamlandığı, tüm devir ve ihale işlerinin hızlıca yapıldığı ortaya çıktı.
Köylerinde kendilerinden habersiz karar alınarak yapımına başlanan kamp için mücadele eden köylülere HDP ve CHP’li milletvekillerinden de destekler gelmeye devam ediyor. Önceki günlerde HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul hem alana gelerek hem de Mecliste yaptığı konuşmayla konuyu gündeme taşımıştı. Yine destek için gelen CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, Hatay Milletvekili Birol Ertem ve CHP PM Üyesi Ali Öztunç da hem TBMM’de hem de hukuki alanda konunun takipçisi olacaklarını belirtti.

HAZİNEDEN TOKİ’YE, TOKİ’DEN KALYON İNŞAAT’A
İşin başlatıldığı gün köylülerin yanında olan Öztunç ve beraberindeki CHP Heyeti, Vali ile yaptıkları görüşmenin ardından alana gelerek bilgi verdi. Valinin kamp yapımının kesinlikle durmayacağı konusunda açıklama yaptığını belirten Öztunç ve milletvekilleri Valiye de ilettikleri itirazı şu sözlerle aktardı: “Mera vasfı taşıyan arazinin hızla Hazineye devri, oradan da TOKİ aracılığıyla Kalyon İnşaat’a ihalesi sürecinde en başta atlanan bir durum var. Alanın mera vasfından çıkarılırken köylüye haber verilmesi, imza alınması gerekmekteydi. Bu yapılmamışken, üstüne bir de alan tespitini duyan köy muhtarlarının dilekçeleri de yanıtsız bırakılmış, avukatların ‘idari karar’ talepleri de işin başladığı bu tarihte bile halen verilmemiştir.”

‘BİZ MÜLTECİLERE KARŞI DEĞİLİZ’
Söz konusu kamp alanının köylerinde yapılacağının duyulmasının ardından Maraş Yaşam Platformu olarak bir araya gelen köylüler, Alevi dernekleri ve çeşitli sivil toplum örgütü temsilcileri, uzun bir süredir çeşitli etkinlik ve açıklamalarla dertlerini anlatmaya çalışmış ve bölgedeki hassasiyetlerinin dikkate alınmasını istemişti. Platform avukatlarından Mustafa Torun, “Buradaki halkın Suriyeli mültecilere karşı olduğu” gibi bir algının kesinlikle doğru olmadığını belirtti ve itirazın gerekçelerini şu sözlerle anlattı: “Burada yaşayan insanların kendi düzenlerini ve huzurunu tehdit edeceğini düşündükleri bir işe itiraz etmeleri en doğal hakları. Neden huzurun bozulacağına inanıyorlar? Çünkü örnekler var.” Maraş’ta Sanayi Mahallesi’nde 20 bin kişilik AFAD kampı yapılırken de her türlü güvenlik tedbirinin alınacağının söylendiğini belirten Torun, “Geçen zamanda görüldü ki; mahallede yaşanan olaylara artık güvenlik güçleri müdahale bile etmiyor” dedi. “Uyuşturucudan, fuhşa ve silah kaçakçılığına” kadar birçok suç unsurunun bu alanda yoğunlaştığını ifade eden Torun, bu kamplar için söylendiği gibi gerekli tüm tedbirlerin alınmadığına dikkat çekti.

TEDİRGİNLİĞE SEBEP AKP POLİTİKALARI!
Platform bileşenlerinden Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Maraş Şube Başkanı Salman Akdeniz de “Bölge halkının Suriyelilerle bir karşıtlığı olduğu” algısına itiraz ediyor. Akdeniz de halkın tedirginliğini şu sözlerle anlattı: “Maraş’ta yaşayan Alevilerin bu hassasiyetlerinin kaynağı, yaşanan katliamlar ve yıllardır gerçek bir yüzleşmenin olmayışıdır. Bu duyguları yıllardır taşımak zorunda olan Alevilerin yoğun olarak yaşadığı bu köylerin ortasında yapılmak istenen kamp da bu yüzden tepki topluyor aslında. AKP İktidarının ülkeyi sürüklediği noktada, sadece burada değil, tüm bölgede halkları tedirgin eden gelişmeler yaşanıyor. Her gün bir yerlerde yakalandığı söylenen cihatçı teröristler, patlayan bombalar yeterince endişe verici. Diğer bir mesele de bu unsurlarla, gerçekten yardım edilmesi gereken, savaştan kaçarak insani bir hak olarak bu ülkeye sığınan mültecileri ayırt etme meselesi. Bu konuda da hükümetin uyguladığı politikalar hiç güven vermiyor. Şu ana kadar AFAD kamplarıyla ilgili hiçbir iddia tatmin edici yanıtlarla açıklanamadı. Sivil toplum örgütlerinin buralarda denetimine izin verilmiyor. Hal böyleyken 27 bin kişilik bir kampın köylerinin ortasında yapılacağını duyan herkes tedirgin oldu. Bu konuda yapmış olduğumuz itirazlar da cevapsız bırakılınca işte bugünkü tablo ortaya çıktı. Hem köy muhtarlarının hem de bizim kamp alanının tespitine yönelik sorularımız yanıtlanmadan iş makineleriyle birlikte polis ve askeri karşımızda gördük. Ayrıca çalışmanın başladığı gün dahi Valilik ‘idari karar’ı bizimle paylaşamadı.”

Fatma KESKİNTİMUR
Maraş – Evrensel

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON EKLENENLER