Nice sanatçıların, ozanların eserlerini seslendirdikleri, mütevazı kişiliğiyle Alevi – Bektaşi Yol ve erkânını hayat ilkesi olarak benimsemiş çağın son önemli halk ozanlarından Ali Ekber Gülbaş (Ekberi) Hakk’a yürüdü.
‘Deli gönül hangi dala konarsın’ gibi pek çok eseri dillerde dolaşan, çağının çok değerli ozanlarından biri olan Ali Ekber Gülbaş (Ekberi) Hakk’a yürüdü. Ekberi geçtiğimiz günlerde koronavirüse yakalanmıştı. Arguvan Çavus Mahallesi doğumlu olan Gülbaş bugün koronavirüse yenik düştü.
Yazar Ayhan Aydın, Ekberi için şunları dile getirdi:
“Yüreğinin derinliklerinden gelen en güzel duygularla şiirlerini yazan, 1966’larda çıkan Cem Dergisi’nin emektarlarından, mütevazı kişiliğiyle Alevi – Bektaşi Yol ve erkânını hayat ilkesi olarak benimsemiş, yüreği denizler gibi geniş, sevgi dolu, yıllar yılı görüştüğüm, çağımızın son önemli halk ozanlarından Ali Ekber Gülbaş / Ekberi/ bugün sonsuzluk âlemine göçtü. Ozanlık yurdunda sesi sonsuza kadar duyulacak olan ozanımızın; devri daim, devri asan, menzili mübarek olsun. Sonsuz ışıklar içinde yatsın. Anısı önünde sonsuz bir saygıyla eğiliyoruz.”
Aşık Ali Ekber Gülbaş Kimdir?
1940 yılında Malatya’nın Arguvan ilçesine bağlı Çavuş köyünde dünyaya gelen Aşık Ali Ekber Gülbaş, İlkokulu köyünde okudu. 1960’lı yıllarda İstanbul’a yerleşen ünlü halk ozanı, uzun süre burada çalışarak hayatını devam ettirdi. 1966 yılında ilk şiir kitabı çıktı ve yüzlerce şiiri bulunan Aşık Ali Ekber Gülbaş, birçok bilinen türküsü ile halk müziği kültürüne katkı sağlamıştır.
Ekberi’nin eserleri şöyle:
Aşk ve Gurbet, Birinci Kitap, Yeni Savaş Matbaası, İstanbul 1966.
Aşk ve Gurbet, İkinci Kitap, Gayret Matbaası, Malatya 1986.
Aşk ve Gurbet, Üçüncü Kitap, Karar Matbacılık, İstanbul 2000.
PİRHA/MALATYA