Avrupa Alevi Kadınlar Birliği’nin Kurucu Başkanı ve Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Eşit Genel Başkanı Nevin Kamilağaoğlu, ‘Kardeş Cemevi Projesi’ni’ PİRHA’ya değerlendirdi. Türkiye’deki Alevi kurumlarına bağlı herhangi bir cemevi ile dayanışma, kardeşlik projesi gerçekleştirileceğini belirten Kamilağaoğlu, “Biz bu projede pilot bölge olarak 10 cemeviyle başlayacağız ama bunun devamı gelecek” dedi.
Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu ( AABK) ‘‘Kardeş Cemevi Projesi‘‘ başlattı. AABK, ‘Kardeş Cemevi Projesi‘‘ ile Alevi dayanışmasını geliştirip güçlendirmeyi hedefliyor.
Cemevleri arasında toplumsal dayanışma ağlarının oluşmasına önemli katkılar sunacak olan kardeş cemevi projesine ilişkin Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Eşit Genel Başkanı Nevin Kamilağaoğlu, PİRHA’ ya konuştu.
Kardeş Cemevi Projesi’nin Alevi kurumları arasında dayanışma ve birlik oluşturacağını söyleyen Kamilağaoğlu, “Bu konuda altyapı çalışmalarını yapması için konfederasyon dört arkadaşımızı görevlendirdi. Arkadaşlarımız bir altyapı çalışması yaptılar ve geçen pazar günü özellikle bu projeye dâhil olmak isteyen Alevi örgüt başkanlarıyla bir görüşme yaptık. Biz Türkiye’deki Alevi kurumlarına konfederasyon olarak düşüncemizi söylemiştik. Israrlı bir şekilde bu projenin Türkiye ayağında kendilerine bağlı cemevlerinin olmasını da istemiştik. Bu proje önce bir pilot proje olarak başlayacak ve bunun arkası da gelecek” dedi.
“ALEVİ KURUMLARI İLE TÜM SORUNLARA BİRLİKTE ÇÖZÜM ATMA ADIMI OLACAK”
Türkiye’deki Alevi kurumlarına bağlı herhangi bir cemeviyle bu dayanışma, kardeşlik projesinin gerçekleştirileceğini vurgulayan Kamilağaoğlu, “Bu projede bizim önceliğimiz Türkiye’deki zengin cemevlerine yönelik değil, hizmet vermekte zorluk çeken, ekonomik olarak sıkıntıları olan cemevleri bizim önceliğimiz olacak” dedi.
Kamilağaoğlu şöyle devam etti:
“O cemevleri tespit edildikten ve pilot proje başladıktan sonrada bizim ortaklaşmamız gereken çok önemli konular var. Son dönemde devlet eliyle Aleviler üzerindeki asimilasyon devam ediyor. Örneğin Hakk’a yürüme erkanı veya kullanılan dil şu an çok sıkıntılı durumda. Asimilasyon özellikle Hakk’a yürüme erkanında kendini çok açık bir şekilde gösteriyor. Dilde İslami terimler oldukça çok kullanılıyor. Türkiye’de inanç önderleri gerek analar, gerek dedeler İslami ağırlıklı sözcükleri oldukça fazla kullanmaya başladılar bu çok büyük bir sıkıntı. Yine gri dedeler konusu çok önemli bir sorun. Yapacağımız bu iletişim ile Alevi kurumları ile tüm bu sorunlara birlikte çözüm atma adımı olacak” dedi.
“KARDEŞ CEMEVİ PROJESİ İLE BAĞLARIMIZ GÜÇLENECEK”
Kardeş Cemevi Projesi’ne pilot bölge olarak 10 cemevi ile başlayacaklarını ama bunun devamının geleceğini ifade eden Nevin Kamilağaoğlu şunları kaydetti:
“Bizim Avrupa’da 300’e yakın Alevi Kültür Merkezi Cemevimiz var. O yüzden 300 Alevi Kültür Merkezi’nin yol kardeşliği yapacağı Türkiye’deki bir cemeviyle birlikte olması kardeş olması çok olumlu bir adım olacak ve Aleviler adına çok büyük getirileri olacak, bağlarımız güçlenecek. Biz biliyoruz ki Türkiye’de üniversitelerde eğitim gören Alevi çocukları gerçekten ekonomik sıkıntılar yaşıyor. Bu süre içerisinde Aleviler daha çok yoksullaştı, devlet planlı bir şekilde Alevileri çalıştıkları işyerlerinden uzaklaştırdı. Yapacağımız projelerle birlikte öğrenci bursları gündeme gelecek, eğitime çok büyük bir ağırlık verilecek. Eğitimle ilgili ne tür ihtiyaç duyulursa o ihtiyaçlar Aleviler ve Avrupa Alevi Örgütleri tarafından karşılanacak” diye konuştu.
Cihan BERK/PİRHA