Alevi Kültür Dernekleri (AKD) Nazilli Cemevi Başkanı Veysel Adak, pandemi öncesi ve sonrasında cemevinde yürütülen faaliyetlerle ilgili konuştu. Adak, “Salgından önce kadın kollarımız, kermesler yapıyordu. Hıdırellez etkinliklerimiz, Hacı Bektaş, Abdal Musa gezilerimiz ve gençlerimize yönelik biçki, dikiş, diksiyon, saz, ve matematik kurslarımız oluyordu” dedi. Adak, pandemiden sonra bütün eğitimlerin durduğunu da ifade etti.
AKD Nazilli Cemevi Başkanı Veysel Adak ile cemevinde yapılan faaliyetlere dair konuştuk. Adak, Nazilli Cemevinin ilk 1995 yılında ilçe merkezinde kurulduğunu belirterek, 2009 yılında ise arsa satın alınarak imece usulüyle cemevini yeniden inşa ettiklerini anlattı.
Veysel Adak, şu anda 5 katlı bir cemevinin olduğunu belirterek, “Binamız 400 metrekare üzerine kurulmuş olup arsamızın toplam alanı 460 metrekaredir. Burası bütün canların lokmasıyla yapıldı” dedi. Adak, cemevinin 2011 yılında faaliyete başladığını anlatarak, “Devletin burada 1 TL parası yoktur. Hep kendi katkılarımızla yaptık ve bugüne geldik. İnşaat bitmeden önce bodrumda pencereleri naylonlarla kapatıp yerlere halı döşeyerek cemlerimizi gerçekleştirdik. İnşaatımız peyder pey tamamlandıktan sonra cemevine geçtik” dedi.
“YOL NEYİ GEREKTİRİYORSA ONA GÖRE CEMLERİMİZİ YAPIYORUZ”
Nazilli Cemevi Başkanı Veysel Adak, ilçelerinde cem yürütecek dede olmaması sebebiyle şehir dışından destek aldıklarını belirterek, “Daha önce dedemiz yoktu. Dedemizi birkaç sefer İstanbul’dan, İzmir’den getirdik. 3 seneye yakın Mehmet Akyüz isminde bir dedemiz, posta oturdu. Muhsin Obay isimli bir de zakirimiz var. Örf adetlere göre, erkan, yol neyi gerektiriyorsa ona göre cemlerimizi yapıyoruz” diye konuştu.
PANDEMİ TÜM KURSLARIN DURMASINA SEBEP OLDU
Veysel Adak, pandemi sürecinden önce Nazilli Cemevinin adeta bir eğitim merkezi olarak faaliyet yürüttüğünü ifade etti. Adak, salgından önce cemevi kadın kollarının kermesler düzenlediğini belirterek şu bilgileri paylaştı:
“Pandemiden önce Hıdırellez etkinliklerimiz, Hacı Bektaş ve Abdal Musa gezilerimiz oluyordu. Gerek gençlik kolları gerekse de kadın kollarının katkısıyla bu işleri yapıyorduk. Biçki, dikiş, diksiyon, saz, spor ve matematik kursu veren öğretmenlerimiz de vardı. Fakat pandemiden sonra tabi bunlar hepsi durdu. Cemevleri pandemi sürecinden dolayı geçen sene Mart’tan beri kapalı. Ama canlarımız gelirse açıyoruz.”
Veysel Adak, şu anda cemevinde yürütülen tek kursun bağlama eğitimi olduğunu da sözlerine ekledi.
PANDEMİDE HASTA YURTTAŞLAR UNUTULMADI!
Veysel Adak, pandemi sürecinde canlarla sosyal ilişkilerin sürdürüldüğüne de değindi. Salgın sürecinde aileleri ziyaret ettiklerini belirten Adak, hasta ve yardıma muhtaç kişilere de el uzattıklarını anlattı.
Veysel Adak, son olarak Nazilli Cemevinde cenaze erkanı yürüttüklerini belirterek “Genel Merkezimiz bize daha bir Erkanname sundu. Davutlar Cemevinde cenaze erkanları için uygulamalı kurs da verdiler. Nazilli cemevi olarak iki kadın, iki erkek katıldık. Şu anda cenaze erkanlarımızı onlar yönetiyor. Pandemi sebebiyle erkanlara sadece en yakın derecede akrabalar katılıyor. 30 kişiyi geçmeyecek şekilde organize ediliyor.”
Cebrail ARSLAN/ANKARA