Gazi Cemevi Başkanı Hıdır Karataş, eşit yurttaşlık taleplerinin yerine getirilmesi ve demokratik kültürün inşa edilmesi talebiyle il il dolaşacaklarını söyledi. Karataş; “Dosyamızın ana talebi cemevlerinin meşruluğu noktasında Alevilerin haklarının anayasal teminat altına alınması oldu. Ancak bir yıl geçmesine rağmen hala bizim tarafımıza herhangi bir olumlu veya olumsuz bir dönüş olmadı. Dosyamız Bakanlık Bakanlık geziyor” dedi.
Gazi Cemevi Başkanı Hıdır Karataş eşit yurttaşlık taleplerinin yerine getirilmesi ve demokratik kültürün inşa edilmesi talebiyle il il dolaşacaklarını söyledi.
Karataş, Alevilerin eşit yurttaşlık taleplerinin karşılanması ve gereken adımların atılması için başta Cumhurbaşkanlığı olmak üzere çeşitli Bakanlık ve kurumlara başvurduklarını kaydetti. Yaptıkları başvuruya bir yıldır hiçbir cevap alamadıklarını belirten Karataş, taleplerinin yerine getirilmesiyle ilgili kamuoyu oluşturmak için 15 Eylül’den itibaren eylem başlatacaklarını açıkladı.
Karataş, 15 Eylül’de başlatacakları eylem çerçevesinde 81 ili gezerek halkın görüşlerine başvuracaklarını belirtti. Eylem kapsamında yapılacak gezilerin ilk durağı ise Trabzon olacak.
“DOSYAMIZ BAKANLIK BAKANLIK GEZİYOR”
Karataş eşit yurttaşlık talebinde bulunmalarıyla ilgili süreci şu şekilde anlattı:
“Geçen yıl 13 Temmuz’da Cumhurbaşkanlığı’na ve Kamu Denetçiliği Kurumu’na dosya gönderdik. Dosyamızın ana talebi cemevlerinin meşruluğu noktasında Alevilerin haklarının anayasal teminat altına alınması oldu. Bu konu ile ilgili dava açılabilmesi için önce talep etmek gerekiyor. Sonrasında olumsuz döndüğü vakit dava açabiliyorsunuz. Ancak bir yıl geçmesine rağmen hala bizim tarafımıza herhangi bir olumlu veya olumsuz bir dönüş olmadı. Bizim dosyamız Bakanlık Bakanlık geziyor. Hatta Bakanlıklardan bazı canlar bizi aradılar, dosyanın kendilerine geldiğini Kamu Denetçiliği Kurumu’nun dosyayı kendilerine gönderdiğini söylediler.
Zaman kazanmak için yapıyorlar bunu, ben öyle anladım. Sürekli dosyamız Bakanlık Bakanlık gezmezdi yoksa. Biz de bunun üzerine bir çalışma içerisine girdik. Normalde Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile bu talebi yerine getirebilir. Basit bir şey ama hala dönüş olmadığı için böyle bir eylem yapma kararı aldık. Böylelikle hem talebimizi anlatacağız, başvurumuzu yaptığımızı söyleyeceğiz hem de bir an önce yasalaşması için kamuoyu oluşturacağız. Şunu da belirtmek gerekiyor. Başta siyasal iktidar olmak üzere bütün muhalefet partileri her seçim arifesinde çıkarlar propaganda yaparlar. Eşit yurttaşlıktan bahsederler. Ama Türkiye’de ne yazık ki muhalefeteyken söz verdikleri konuları iktidara geldikleri zaman unutuyorlar. Dolayısıyla da biz şöyle bir çalışma içerisine girdik. Bunun halk nezdinde Türkiye Cumhuriyeti sınırları dahilinde hatta dışında yaşayan vatandaşlarımızın algısında Alevi inancına karşı çok pozitif yaklaştıklarını, Aleviliğin meşru olduğunu biliyoruz. Cemevlerinin ibadethane olması noktasında anket yapılmış olsa, ben inanıyorum yüzde 90-95’leri bulur.”
“BU İŞİ CİDDİYE ALMAYANLARA KARŞI DEMOKRATİK TEPKİMİZİ GÖSTERECEĞİZ”
Toplumun tüm kesimlerinde eşit yurttaşlık talebinin kabul gördüğünü ancak siyasilerin bu talebe kulak tıkadıklarını ifade eden Karataş sözlerine şu şöyle devam etti:
“Aslında bu bir toplumsal mutabakat oluşturmuş durumda. İşte bizim bu çalışmayla bunu açığa çıkarma gibi derdimiz var. Bunu yaparken nereden cesaret aldık? Biz bu pandemi sürecinde yaklaşık 30 bine yakın lokma dağıttık. Mahalle mahalle gezdik. Pandemi sürecinde biliyorsunuz biz cemevimizde lokmalarımızı dağıtamıyorduk. Her perşembe günü mahallelerde lokmalar dağıtıyorduk. Bu 30 bine yakın lokma dağıtımı sürecinde canlarımızla yapmış olduğumuz istişarelerde, sohbetlerde bu karara vardık. Yani bizim cemevimizin çadırını görüpte gelen mütedeyyin ailelerimiz hakikaten bizim coğrafyamız içerisinde olan bütün canlarımız hepsi seve seve gelip lokmalarımızı paylaştılar. Bu boyutuyla da biz cesaret aldık, işin gerçeği bu. Çalışmayı ondan dolayı başlatıyoruz.
Bu çalışma aslında siyasilere karşı halkın bu noktada bir probleminin olmadığını da açığa çıkaracak. Ben inanıyorum ki 83 milyon yurttaşımızın, burada yaşayan bütün haklarımızın cemevlerine bakış açısı nettir, bellidir, açıktır. Dolayısıyla da biz bunu açığa çıkarıp bugün parlamentoda bu işi sümen altı edenlere, parlamentoda bu işi ciddiye almayanlara karşı aslında demokratik tepki göstermek gibi bir derdimiz var.
Halkta bu gerçeği açığa çıkardığımız vakit vallahi siyasilerin artık çok kaçacak yeri olacağı kanaatini taşımıyorum. Bir de şu var tabii ki: Bizim anayasamız buna 12 Eylül anayasası denilir. Bu anayasada dahi belirli yasalar, normlar vardır. Bu normları dahi uygulamadığımız açık bir şekilde ortada. Türkiye Cumhuriyeti demokratik, laik, hukuk ve sosyal devletidir diye bir tanımlamamız var. Ama bunun kâğıt üzerinde olduğu, pratik yaşamda bunun karşılığının olmadığı kanaatini taşıyoruz. Dolayısıyla biz bu ülkede Alevi canlar olarak bütün 83 milyon yurttaşımız yüreklerin aynı olduğu düşüncesi içerisindeyiz. Çünkü 72 millete aynı nazardan bakıyoruz. Dolayısıyla da biz bu ülkenin barış, demokratik yaşamın, hukukun, adaletin, korunduğu bir noktada bütün herkesin eşit yurttaşlık taleplerini yerine getirdiği demokratik kültürü inşa etmemiz gerekiyor.”
“BÜTÜN CANLARIMIZLA RIZALAŞACAĞIZ”
Gazi Cemevi Başkanı Karataş, “Tabi sadece bu ülkede Alevilerin sorunu yok. Bu ülkede yaşayan bütün herkesin sorunu var. Sorunlarımız nedir? Bu da aslında bir demokratik yaşamın özüdür. Bu ülkede hukuk, adalet, barış, sevgi, kardeşlik oluşturulabilmesi için bizim o demokratik literatürü, pratiğini yaratmamız gerekiyor diye düşünüyorum. Çalışmamızın ana fikri bu. Başta ilk programımızı Ağustos’ta başlatacaktık ancak biliyorsunuz Muharrem yası var. Matem ayımız. Aynı zamanda bizim şehir dışı etkinliklerimiz de var. O yüzden Eylül’ün 15’ine kadar ilk geziyi başlatacağız. İlk ziyaretlerimize başlayacağız. İlk olarak Trabzon’dan başlayacağız. Oradan Edirne, İzmir, Van, Diyarbakır derken 81 vilayeti gezeceğiz. Bütün canlarımızla rızalaşacağız. Onlardan katkı ve destek isteyeceğiz.”
Mustafa IŞIK/ İSTANBUL