İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Dersim ziyaretinde 17 Ekim’de Alevi dedeleriyle görüşmüştü. Süleyman Soylu ile görüşen dedeler arasında bulunan Ali Abbas Ocağı’ndan ve Ovacık’ın Ziyaret Köyünün muhtarı olan Ateş Çelik PİRHA’ya konuştu. Süleyman Soylu’ya, cemevlerine devlet tarafından ne yapılıp ne yapılmadığı hakkında bilgi verdiklerini söyleyen Ateş, “Vali ve kaymakam tarafından cemevine jeneratör, derin dondurucu verildi. Cemevimizin hizmetleri başladı, bize kim yardım edecekse ona kucak açmak mecburiyetindeyiz” dedi.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun danışmanı Dr. Ali Arif Özzeybek’in başını çektiği heyetin cemevlerine ‘Bir ihtiyacınız var mı’ ziyaretlerinde bulunuyordu. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 25 Ekim’de kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, “Bugünkü kabine gündemimizde talimatımızla ülkemizin 58 ilindeki 1585 cemevi ziyaret edilerek hazırlanan kapsamlı bir çalışmayı da görüştük. Aynı şekilde insan hakları eylem planında yer alan azınlık vakıflarının seçim usulüyle ilgili hususu da değerlendirdik. Hangi meşrebe mensup olursa olsun Türkiye’nin 84 milyon vatandaşımızın her birinin meselesi bizim meselemizdir” ifadelerini kullandı.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Dersim ziyaretinde 17 Ekim’de Alevi dedeleriyle görüşmüştü. Süleyman Soylu ile görüşen dedeler arasında bulunan Ali Abbas Ocağı’ndan ve Ovacık’ın Ziyaret Köyünün muhtarı olan Ateş Çelik, PİRHA’ya konuştu.
“CEMEVİNİN EKSİKLERİ İÇİN TUNCELİ VALİSİ İLE GÖRÜŞECEĞİZ”
Süleyman Soylu’ya, cemevlerine devlet tarafından ne yapılıp ne yapılmadığı hakkında bilgi verdiklerini söyleyen Ateş, “Vali ve kaymakam tarafından cemevine jeneratör, derin dondurucu verildi. Cemevimizin hizmetleri başladı, bize kim yardım edecekse ona kucak açmak mecburiyetindeyiz. Çünkü bizim toplumumuz sosyal yönden hiçbir gelişme göstermeyen bir toplum. Cemevinin yapılmasına karşı çıkanlar olmasına rağmen 2018 yılında başlayıp 2019 yılında bitirdik. Cemevimizde masa, sandalye ve çevre düzenlemesi eksik bunlar için Tunceli Valisi ile görüşeceğiz” dedi.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) cemevlerine haklarının verilmesi konusunda çok titiz olduğunu ama Türkiye’de bu kararların hala uygulanmadığını belirten Ateş, “Cemevlerine de resmi olarak statü verilmesi gerekiyor, camiye statü veriliyor orada ibadet yapılıyorsa cemevinde de ibadet yapılıyor bu ayrımcılığın kalkması gerekiyor” diye konuştu.
PİRHA/DERSİM