Semah eğitmeni Tuncay Satılmış: Aleviliğin felsefesini öğrenince kendimi buldum

Antalya’da Abdal Musa Kültür ve Tanıtma Derneği’nde semah eğitmenliği yapan Tuncay Satılmış, Alevilik inancıyla tanışmasını ve sonrasında yaşadığı yolculuğu anlattı. Alevilik felsefesini öğrenince kendisini bulduğunu belirten Satılmış, “Alevilikte sevgi var, mutluluk, huzur var. Her şeyden önce bilgi ve muhabbet var. Muhabbetin, sevginin olmadığı yerde hiçbir şey olmaz. Bu aşk başka bir aşk” dedi.  

Abdal Musa Kültür ve Tanıtma Derneği’nde semah eğitmenliği yapan Tuncay Satılmış, Alevi inancıyla tanışmasını ve sonrasında yaşadığı yolculuğu anlattı.

Alevilik aşkının kendisinde çok küçük yaşlarda başladığını söyleyen Satılmış, Alevi inancını araştırarak öğrendiğini ve bu inançta kendini bulduğunu söyledi. Alevi yurttaşlara da seslenen Satılmış, evlatlarınıza kendi yolunuzu, erkanınızı öğretin çağrısında bulundu.

“ALEVİLİK AŞKI BENDE ÇOK KÜÇÜK YAŞLARDA BAŞLADI”

Alevilik aşkının nasıl başladığını anlatarak sözlerine başlayan Tuncay Satılmış, “Alevilik aşkı benim hep içimdeydi, küçüklükten başladı bu aşk. 11-12 yaşlarındayken Alacahöyük’te dediler ki, Hacı Bektaş’a (Dergaha) ceme gidilecek -eskiden kamyonlarla giderlerdi- geceleyin kalktım kimseden habersiz o köye gittim, kamyona bindim tek başıma ve Hacı Bektaş’a gittim. Gittik oraya canlarla birlikte gezdik ama ne yaptığımı ne ettiğimi bilmiyorum, o bilinçte değilim. 16-17 yaşlarındayken inşaat sezonu açıldığında Antalya’ya geldim. Ben de Alevi aşkı, Alevi düşüncesi olduğu için burada derneklere gitmeye başladım. Aynı zamanda inşaatlarda çalışıyorum, inşaatlarda yatıyorum ama akşamları dernek arıyorum. Alevi derneklerini buldum. Dedim ki, ben de Aleviyim, semah dönmek istiyorum. Alevi kurumlarının içerisine girerek birlikte semahlar dönmeye başladım” şeklinde konuştu.

“ALEVİLİĞİ ARAŞTIRARAK ÖĞRENDİM”

Sorgulamayı çok sevdiğini ve Alevilik inancı üzerine sürekli araştırmalar yaptığını kaydeden Satılmış, “Arada toplantılar yapardık. Orada hep sorgulardım, siz nasıl Alevisiniz? Niye ibadet yapmıyorsunuz? Başta Aleviliği yalvarmak yakarmak sanıyorum, Müslümanlık gibi. Camiye gidiyordum önceleri. Aleviliği tam bilmiyordum. Öğreten olmadı. Oraya varınca diyordum ki benim ibadetim bu değil, ben niye buradayım? Daha sonra zaman geçti saz kursuna yazılayım, dedim. Saz kursuna yazıldım. Orada Seyfettin hocamız vardı, o bize bilgiler verdi. Daha sonra yine aradığımı bulamadım. Ben illaki ibadet yapacağım, dedim. Gittim hocaya danıştım. Hocaya kuran öğreneceğim, dedim ve kurana başladım. Kuran öğrenirken yanlışlar karşıma çıktı. Kadın, erkek eşitsizliği falan gibi. Nasıl dedim cemevine gidiyorum, kadın posta oturuyor. Öbür tarafa gidiyoruz, orada erkek egemenliği var. O konunun üzerine araştırdım ama kafam allak bullak oldu. Daha sonra Gülçin anneyi (Gülçin Akça), Süleyman babayı (Süleyman Demir) tanıdım. Saza, sen benim telli kuranımsın ama sen şurada biraz dur ben kendimi bir bulayım ondan sonra gene öğrenirim, dedim” ifadelerini kullandı.

“ALEVİLİĞİN FELSEFESİNİ ÖĞRENİNCE KENDİMİ BULDUM”

Sazı neden bir kenara bıraktığını da anlatan Satılmış, önce Alevilik inancını tam olarak anlamasının daha sonra saza yönelmesinin daha doğru olacağını düşündüğü için böyle bir karar verdiğini belirtti. Alevilik inancını tam olarak kavramadığı taktirde sazı da anlamayacağını vurgulayan Satılmış sözlerine şu şekilde devam etti:

“Aleviliği anlamak için Abdal Musa Derneği içeresinde hizmet yürütmeye başladım. Daha önce gidip geliyordum ama tam bilmiyordum. Onlara ne kadar teşekkür etsem azdır. Onlar bana kitaplar verdiler, kitaplar önerdiler. Daha sonra semah çalışmaları vardı. Zaten içimde yanan bir ateşte vardı. Bana gel sen semah hocalığı yap, dediler. Semahın ne olduğunu, doğanın, evrenin, tüm canlıların nasıl var olduğunu bana yol göstererek, araştırarak öğrettiler. Tüm canlıların ve kaynaklarının nasıl oluştuğunu öğrendikten sonra kendimi bulmaya başladım. Daha sonra dediler ki, sen biraz yol kat ettin artık ikrar vermen lazım. Dertli Divani Baba sağ olsun, onunla birlikte görgü cemi yaptık. Görgüye girdim daha sonra eşimle konuştum ve eşimle birlikte girdim.”

“İNSANLIK ÜZERİNE BİRÇOK ŞEY ÖĞRENDİM”

Görgü cemine girmenin, ikrar vermenin çok güzel bir duygu olduğunu dile getiren Satılmış yaşadığı hisleri şöyle aktardı:

“Burada en çok mutlu olduğum şey kendimi tanımam oldu. Ben kendimi tanımasaydım, çocuklarıma kendimi ifade edemeyecektim ve çok üzülecektim buna. Çünkü benim 40 yılımı aldı. Hünkarın kapısında yazıyor ya ‘Ara bul’ diye, işte bu söz benim 40 yılımı aldı. İkrardan sonra Divani Baba’nın (Dertli Divani) söylediği bir deyiş vardı, dedi ki;

Ben beni bilmezdim hatır kırardım,

Meğer ilmim noksan imiş bilmedim.

Ben insanda başka ilah arardım,

Meğer ilah insan imiş bilmedim.

Bunu aldım o sırların kendimde olduğunu öğrendim. ‘Aynayı tuttum yüzüme, Ali göründü gözüme.’ Kendimin de bir Ali olduğunu öğrendim. O gücün, o sırların bende de olduğunu öğrendim. Her ne ararsan kendinde ara deyişlerine girdik daha sonra. Büyüklerimiz, rehberimiz Gülçin Akça ve Süleyman Baba bu deyişlerin içeriğine girerken her birimize birer görev verdi. Ve dedi ki, Mahsuni kimdir? Yoksuli  kimdir? Nesimi kimdir? Hallacı Mansur kimdir? Bu gibi hep örnek aldığımız ve bize yol gösteren kişilerin söylediklerinin içeriğini açtık. Deyişlerini öğrendik, 7 ulu ozanımız kimdir? Bunlar neler söylemiş? Bunları hep bize anlattılar. İnsanlık üzerine bize eğitimler verdiler.”

“TÜM ANNE BABALAR EVLATLARINA YOLU, ERKANI ÖĞRETMELİ”

En az 15 yıldır semah eğitmenliği yaptığını belirten Satılmış, 8 yıldır daha bilinçli bir şekilde yoluna devam ettiğini söyledi.

Tuncay SatılmışÖncelikle bütün anne ve babalara söylüyorum, evlatlarımıza kendi yolumuzu, erkanımızı öğretin. Başta siz gelin ki evlatlarınız da peşinizden gelsin. Anne babalar bu işin yaşı yok. Alevilikte sevgi var, mutluluk var, huzur var, her şeyden önce bilgi ve muhabbet var. Muhabbetin, sevginin olmadığı yerde hiçbir şey olmaz. Bu aşk başka bir aşk. Bu aşk insanı kamil aşkı. Hacı Bektaş bizim üniversitemizdir, cemevleri bizim okulumuzdur. Bu okulda gelin birlikte pişelim. Sizler bizleri tamamlayın, bizler de sizleri tamamlayalım. Gelin canlar bir olalım. Aşk ile…”

Cebrail ARSLAN/ANTALYA

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON EKLENENLER