Türkiye ambulans freni satın alıp silah yapımında kullanmış

Londra merkezli Conflict Armament Research, yayınladığı raporda Türkiye’nin Hollanda’dan ambulans freni diye aldığı parçaları silah üretiminde kullandığını ortaya koydu

Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye ile Federe Kurdistan Bölgesi saldırıları devam ediyor. Federe Kurdistan Bölgesi’nde bazı alanlarda kullanılan kimyasal silahlara dair Türkiye silah envanterlerinde kimyasal silah bulunmadığını iddia ederken, Londra merkezli bir araştırma grubunun oluşturduğu rapor ise Avrupa’dan alınan bazı parçaların silah yapımında kullanıldığını ortaya koydu.

Londra merkezli Conflict Armament Research (CAR) tarafından yayınlanan bir rapor ise Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye saldırılarında Hollanda’dan ambulanslarda kullanılmak üzere temin edilen elektromanyetik frenleri füze yapımında kullandığını ortaya koydu.

İHA’lardan ateşlendi

CAR, Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırılarında kullandığı silahları inceleyerek raporlaştırdı. Rapora göre, eylül 2021 ile haziran 2022 arasında saldırılarda kullanılan havadan karaya 17 füze kalıntısı incelendi. Araştırmalar sonucunda bu füzelerin Türk silah şirketi Roketsan tarafından üretildiğini ve muhtemelen İHA’lardan ateşlendiği tespit etti.

Füzelere dahil edildi

Raporda “Bu füzeler AB de dahil olmak üzere yurt dışında üretilen temel bileşenleri içeriyor” denilirken, özellikle ambulanslarda kullanılmak üzere satılan elektromanyetik frenlerin varlığı tespit edildi. Bu durum Avrupa ükeleri, ABD ve Çin’den alınan malzemelerin silah üretiminde kullanıldığını ortaya koyarken raporda, bu frenlerin ambulanslarda kullanılmak yerine “Kuzeydoğu Suriye’de kullanılmak üzere füzelere dahil edildiğini” kaydedildi.

Hollanda’dan alındı

Yine buna göre, elektromanyetik frenler Hollanda merkezli şirke Kendrion NV’den satın alınmış. Şirketin 2018’de FEMSAN adlı Türk şirketine ambulanslardaki kan analiz makinelerinde kullanılmak üzere 20 ila 250 bin fren vermeyi kabul ettiği belirtiliyor. Ancak rapora göre, bu frenlerin askeri sanayide kullanıldığını öğrenen şirketin, Türk şirketle ilişkisini kestiği belirtildi.

Türkiye’ye yaptırım yok

Rapora göre, ihracat kontrol yetkilileri mevcut AB düzenlemelerinin bu tür transferler için geçerli olmadığını savunurken, satın alan ülkenin çok taraflı ambargo altında olduğu koşullarda sözkonusu sınırlamaların geçerli olacağı iddia edildi. Yine raporda, AB’nin 2011’den bu yana Suriye’ye silah ambargosu uyguladığını ancak Türkiye’nin hiçbir zaman çok taraflı yaptırımlara maruz kalmadığı belirtildi.

HABER MERKEZİ

 

 

 

 

 

 

 

 

#Türkiye #ambulans #freni #satın #alıp #silah #yapımında #kullanmış

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON EKLENENLER