Tutuklulara ağız içi arama dayatılıyor

Giresun Espiye L Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki tutuklular, telefon görüşmesine çıkarken dahi ağız içi aramaya maruz kalıyor

Cezaevlerinde hak ihlalleri ölüme yol açacak kadar artmışken, insan hakları kurumları açıkadıkları raporlarla Adalet Bakanlığı’na çağrı yapıyor ancak Bakanlıık artan hak ihlalleri ve cezaevlerinde yaşanan ölümlere dair hanüz bir açıklama yapmış değil.
Ağır hak ihlallerinin yaşandığı cezevlerinden biri de Giresun Espiye L Tipi Kapalı Cezaevi. Tutuklulardan Hayrettin Noyan, Mehmet Acar, Abdurrahman Kaya ve Sıddık Tekin, aileleriyle yaptıkları telefon görüşmesinde, yaşanan hak ihlallerini anlattı.

4 tutuklu, işkenceye varan uygulamaların sistematik bir hal aldığını belirterek, 22 Kasım günü gerçekleştirilen açık görüş sonrası koğuşlarına geçtiklerinde işkenceye maruz kaldıklarını belirti.

Koğuşlara baskın gerçekleştiren gardiyanların, sandalyeleri kırıp masaları devirdiklerini, kitap ve el yazılarına el koyduğunu aktaran tutuklular, uzun süredir hastaneye sevklerinin yapılmadığını ve hasta tutukluların cezaevi koşullarında tedavi olmak zorunda kaldığını söyledi. Kantinde eşyaların çok pahalıya satıldığını ifade eden tutuklular, kantinden radyo almalarına izin verildiğini, ancak daha sonra bu radyolara el konulduğu belirtti. Tutuklular, kendilerine iade edilmeyen radyoların tekrar kantinde satılıp satılmadığı ise bilmediklerini söyledi.

Geç verilen mektupların yanı sıra tutuklular, telefon görüşmelerine götürüldükleri esnada ağız içi aramaya maruz kaldıkları bilgisini de paylaştı.

Tutukluların aileleri de, hak ihlallerine ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi’ne başvurdu.

Kaynak: MA

#Tutuklulara #ağız #içi #arama #dayatılıyor

EN SON EKLENENLER