Dündar ve Gül’ün yargılandığı davada birleştirme kararı

Mahkeme ilk duruşmada, CHP Milletvekili Enis Berberoğlu hakkında açılan MİT TIR’ları görüntülerini vermek iddiasıyla açılan dava ile Can Dündar ve Erdem Gül hakkındaki “Silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme” suçuna ilişkin davanın birleştirilmesine karar verdi.

DİLEK DÜNDAR DURUŞMAYI İZLEDİ
Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül, yurtdışında bulunan sanık Can Dündar’ın eşi Dilek Dündar, CHP’li vekiller Enis Berberoğlu, Sezgin Tanrıkulu ve Barış Yarkadaş ile davayı izlemek için gelen destekçileriyle mahkeme salonunun bulunduğu kata çıktı. Ancak duruşmada gizlilik kararı alındığı belirtilerek milletvekillerinin bulunduğu grup mahkeme salonuna alınmadı. İstanbul 14. Ceza Mahkemesi’ndeki ilk duruşmaya sanık Erdem Gül avukatlarıyla katılırken; Gül’ün eşi Aslı Gül ve yurtdışında bulunan sanık Can Dündar’ın eşi Dilek Dündar izleyici olarak katıldı.

DAVALAR BİRLEŞTİRİLDİ
Mahkeme heyeti, MİT TIR’ları görüntülerini yayınlaması için Can Dündar’a verdiği iddiasıyla hakkında “Devletin gizli kalması gereken bilgi ve belgelerini askeri ve siyasal casusluk amacıyla temin etme” ve “FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme” suçlarından 20 yıldan 30 yıla kadar hapis cezasına kadar hapis istemiyle dava açılan CHP’li vekil Enis Berberoğlu’nun dosyası ile Can Dündar ve Erdem Gül hakkındaki davayı aralarında hukuki ve fiili irtibat bulunduğu gerekçesiyle birleştirdi. Heyet,
Dündar ve Gül’ün avukatlarının gizlilik kararının kaldırılmasını, birleştirme kararının reddedilerek müvekkillerinin beraatlarına karar verilmesi talebini ise reddetti.
Mahkeme heyeti, Enis Berberoğlu’nun gelecek celse savunmasının alınması için davetiye çıkarılmasına karar verdi. Ayrıca suçtan zarar görme ihtimaline binaen Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı’nın usulen duruşmalardan haberdar edilmesi için davetiye gönderilmesine kararlaştıran heyet, gizli bilgilerin siyasal ve askeri casusluk maksadıyla temin edilmesi suçlaması karşısında gizlilik şartları devam ettiği gerekçesiyle duruşmaların kapalı olarak yürütülmesine de hükmetti. Duruşma 16 Kasım’a ertelendi.

MUHALEFET ŞERHİ
Bu arada heyet üyelerinden Bünyamin Karakaş, Can Dündar’ın beyanlarının alınmak üzere bir sonraki celse hazır edilmesi için avukatlarına ihtaratta bulunması ve bu yönde karar verilmesi gerektiği yönünde karara muhalefet şerhi düştü.

DAVANIN GEÇMİŞİ
Can Dündar ve Erdem Gül, MİT TIR’larına ilişkin yayımladıkları haber ve görüntüler nedeniyle 92 gün tutuklu kalmışlardı. 6 Mayıs 2016’da İstanbul 14.Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki yargılamada hakim karşısına çıkan Dündar ve Gül, “Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibariyle gizli kalması gereken bilgileri açıklamak” suçundan ceza almışlardı. Dündar 5 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılıken; Gül’e 5 yıl hapis cezası verilmişti. Mahkeme heyeti, “Silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme” suçundan ise “FETÖ/ PDY örgütünün varlığı yönünde kesin bir yargı hükmü mevcut olmadığı, varlığı yönünde henüz kesin bir yargı hükmü mevcut olmayan bir örgüte yardım etmek şeklinde yüklenen suçtan herhangi bir suretle hüküm kurulamayacağı” gerekçeleriyle sanıklar hakkındaki bu dosyanın ayrılmasına karar vermişti.
Özden ATİK/İSTANBUL, (DHA)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON EKLENENLER