Gazeteci Gök’e verilen ceza onandı

İstinaf Mahkemesi, Kemal Kurkut cinayetini fotoğraflayan gazeteci Abdurrahman Gök’e verilen 1 yıl 6 ay 22 günlük hapis cezasını onadı

2017 yılında Amed’de gerçekleştirilen Newroz kutlamaları sırasında Kemal Kurkut’un polisler tarafından vurulmasını belgeleyen gazeteci Abdurrahman Gök hakkında açılan davanın karar duruşması 30 Haziran 2022’de görülmüştü.

Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 9’uncu Ceza Dairesi, gazeteci Gök’e verilen 1 yıl 6 ay 22 günlük hapis cezasını onadı.

Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi, “örgüt üyesi olmak” iddiasından beraat, “örgüt propagandası yapmak” suçlamasından ise 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezası vermişti. Cezaya, gazeteci Gök’ün 2014’te IŞİD’in Kobanê’ye yönelik saldırısını takip ederken yaptığı haberler gerekçe yapılmıştı.

Hukuka uygun bulundu

Kararda “isabetsizlik bulunulmadığını” iddia eden İstinaf Mahkemesi, oy birliği ile aldığı başvurunun reddi kararını şu ifadelerle açıkladı: “Yapılan yargılamaya, dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, karar yerinde gösterilip incelenerek tartışılan hukuken geçerli ve elverişli delillere, mahkemenin soruşturma sonucunda oluşan inanç ve takdirine, suçun oluşumuna ve niteliğine uygun kabul ve uygulamasına, cezayı artırıcı ve azaltıcı sebeplerin nitelik ve derecesi takdir kılınarak, savunmanın inandırıcı gerekçelerle reddedilmesine, hukuka uygun, yasal ve yeterli olarak açıklanan gerekçeye göre, verilen hükümde bir isabetsizlik bulunmadığından istinaf nedenleri yerinde görülmemiş olmakla, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 280/1-a maddesinin ilk cümlesi uyarınca istinaf başvurusunun esastan reddine (…)”

Avukatlardan tepki

İstinaf kararını değerlendiren Gök’ün avukatı Resul Temur, “Abdurrahman Gök, yargılandığı mahkemeye sosyal medya paylaşımlarına konu fotoğrafların haber çıktılarını, fotoğrafların öykülerini yazdığı savunma dilekçesiyle birlikte sundu. Buna rağmen ilgili haberler ve gazeteci kimliğine dair bir tartışma yürütmeden cezalandırılmasına karar verildi. Oysa TMK 7/2 son fıkrası haber verme amacı ile paylaşılan ve eleştiri sınırını aşmayan paylaşım ve ifadelerin suç unsuru olarak değerlendirilmemesi gerektiğini hüküm altına alarak, gazeteciyi yaptığı haberlerden dolayı korumayı amaçlamaktadır” diye konuştu.

Üst mahkemeye gidecek

Yerel mahkemenin kararında isabetsizlik bulunduğu için kararı istinaf ettiklerini söyleyen Temur, “Kararın hukuki ve hatta kanuni ölçülere uymadığı sebebi ile yaptığımız istinaf başvurusu, 3 ay gibi kısa bir süre içerisinde matbu gerekçeler ile esastan reddedildi. Bölge Adliye Mahkemesi, istinaf başvurusunu esastan reddederken, başvuru dilekçemizi, dilekçemizde yer alan itirazlarımızı, mahkemeye sunduğumuz haber görsellerini kararında tartışma gereği dahi duymamıştır. İstinaf Mahkemesi, kararı dosya özgünlüğünde gerekçelendirilmemiş ve bu hali ile gerekçeli karar oluşturma hükmüne aykırı hareket etmiştir. Bu karar istinaf mahkemelerinin hukuki bir bakış içerisinde olmadıklarını ve toplumu ilgilendiren haberler ile düşüncelerin topluma ulaşmasını sağlayan gazetecileri cezalandırmayı amaçladıklarını ortaya koymaktadır. İlgili kararın hukuki ve kanuni olmaması sebebi ile temyiz başvurusunda bulunacağız” dedi.

#Gazeteci #Göke #verilen #ceza #onandı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON EKLENENLER