Kuraklık kâbusa dönüşebilir

Mayıs ayında seçim planlayan iktidar o güne kadar ‘benden sonrası tufan’ diyerek her şeyi yapıyor ama ağır bir kuraklık şimdiden etkisini hissettiriyor. Özellikle gıda fiyatlarını kontrol etmek zor görünüyor

İktidarın yanlış politikaları sonucunda Türkiye büyük bir ekonomik krizin içinde debelenirken, AKP son hamlelerle seçim öncesinde yurttaşların öfkesini dindirmeye çalışıyor ama özellikle tarım alanında yaklaşan kuraklık bütün bu hesapları bozabilir. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verileri yaşanan kuraklığın boyutlarını çok net olarak ortaya koyuyor. Meteorolojiye göre, yağışlar mevsim normallerinin altında, sıcaklık ise mevsim normallerinin çok üstünde. Bu nedenle yaşanan kuraklık, çiftçiden tüketiciye, sanayiciden ihracatçıya, tarımla ilgili herkesin kâbusu oldu.

Yağış yok, sıcaklık anormal

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün “2022 Yılı Aralık Ayı Alansal Yağış Raporu”na göre yağışlar Aralık 2022’de normalin yüzde 52, geçen yılın Aralık ayının ise yüzde 57 altında gerçekleşti. Buna karşın, Aralık ayında sıcaklık normalin iki katına çıktı. Buğday, arpa ekimi yapan çiftçiler yağışın olmaması nedeniyle daha önce görülmemiş şekilde ocak ayında sulama yapmaya başladı. Kuyulardan su çekilerek buğday tarlaları sulanıyor. Sulamada kullanılan elektrik veya mazot nedeniyle maliyetler artıyor. Sulanamayan alanlarda ise bazı bölgelerde tohum çimlenmedi, bazı bölgelerde toprakta çürüdü. Çimlenen alanların bir bölümünde ise sıcaklık nedeniyle filizlenen buğday ve arpanın bir kısmı yandı. Kuraklık nedeniyle üretimde, verimde kayıplar bekleniyor.

İthalat kapıda

İlkbaharda yağışların yetersiz kalması ise en büyük endişe. Çiftçiler, yağışlardaki azalmanın devam etmesi durumunda ilkbaharda mısır, patates, şekerpancarı, yem bitkileri, sebze başta olmak üzere birçok üründe ekim yapılamayacağını ifade ediyor. Ekonomi gazetesinden Ali Ekber Yıldırım’a konuşan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal da “Kuraklık bu sene ciddi bir risk” diyor. Süreç böyle giderse birçok tarım ürününde ithalatın öne çıkması bekleniyor. Bu ise, zaten tarımı çökertilmiş olduğu için saman bile ithal eden Türkiye’de büyük risk anlamına geliyor. Dün TÜİK tarafından açıklanan tarımsal girdi enflasyonu da bunu gösteriyor. Rapora göre girdienlasyonu, yıllık bazda yüzde 121.41 arttı.

Canlı hayvan ithalatı başlıyor

Hayvancılıkta yüksek maliyetler nedeniyle üretimin yetersiz kalması ve son bir ayda hızla artan fiyatlar et ithalatını gündeme getirdi. Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (ETBİR) Başkanı Vet. Dr. Ahmet Yücesan et fiyatlarının üretici açısından olması gereken düzeye çıktığını, normal fiyat çizgisine ulaştığını belirtti. Dünya gazetesinin haberine göre; şu anda stoklarla ilgili sıkıntı bulunurken, fiyatlar yükseliyor ve piyasada tedirginlik artıyor. Yücesan, piyasanın, “bıçak sırtında gittiğini” söyledi. “Bakanlık ithalat için anlaşmalar yapmaya başladı” diyen Yücesan yurt içi üretim ve beraberinde yapılacak ithalatla kısa vadede piyasanın bir şekilde dengelenebileceğini, orta vadede ise tüketimdeki artışla beraber yine sıkıntının başlayacağını söyledi.

HABER MERKEZİ

#Kuraklık #kâbusa #dönüşebilir

EN SON EKLENENLER