Temelli: Krizden çıkışın yolu Öcalan’ın paradigması

HDP Wan İl Örgütü’nün yaptığı panelde söz alan HDP Wan Milletvekili Temelli, Abdullah Öcalan’ın üçüncü yol siyasetiyle krizden çıkış yolu gösterdiğini belirterek, ‘Çözüm o paradigmaya sahip çıkmakla başlıyor, o paradigma Öcalan’ın tezleridir’ dedi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Wan İl Örgütü, “Demokratik Siyaset ve 3. Yol” paneli düzenledi. Çok sayıda kişinin atıldığı panele konuşmacı olarak HDP Agîrî Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir ve HDP Wan Milletvekili Sezai Temelli katıldı. Panelin moderatörlüğünü, ise Yeşil Sol Parti Wan Eşsözcüsü Veysi Dilekçi yaptı.

‘Yeni bir sistem yaratmak gerek’

Panelde ilk sözü Temelli alarak, “Büyük bir siyasi kriz var ama bu krizi çözecek bir irade yok” dedi. Türkiye’nin uzun yıllardır siyasi kriz yaşadığını vurgulayan Temelli, “Farklı farklı dönemlerde farklı isimlerle de anılsa da bu ülke hep krizler coğrafyasıdır. Düzen bu krizin kendisidir, bunu aşmak için yeni bir sistem yaratmak gerekiyor. AKP-MHP iktidarı da bu anlayışı devam ettiriyor” dedi.

‘Başka bir siyaset üçüncü yolla mümkün’

Sadece seçim ve sandıkla bu sistemin değişmeyeceğini vurgulayan Temelli, “Başka bir siyaset mümkündür diyoruz. O yol üçüncü yoldur. Çözüm o paradigmaya sahip çıkmakla başlıyor, o paradigma Öcalan’ın tezleridir. Öcalan bize bir şey söylüyor, söylediği şey içinde yaşadığımız krizden çıkış yoludur, başka bir siyaset nasıl mümkün onu gösteriyor” dedi.

Ardından söz alan Taşdemir ise, “Biliyoruz ki Kürdistan dört parçadır ancak bugün dünyada dört parça Kürdistan’da baskı politikaları devrede. Kürtlerin kendi ayakları üzerinde durmasını istemiyorlar. Her dört parçada ittifakın oluşturulması gerekir. Bugün Ortadoğu’da en büyük sorun halkların birbirinden ayrıştırılması, ötekileştirilmesidir. Yüzyıllardır savaş ve baskı devrede olan Ortadoğu’da bir halk başka bir halkı baskı altında tutmakta” diye belirtti.

‘Bizler ne yeşiliz ne beyaz’

Ortadoğu’da yeni bir paradigmanın oluştuğuna işaret eden Taşdemir, “Kürtler eliyle bugün konfederalizm modeli ile Ortadoğu’da yeni bir model hayatta geçirildi. Bu da Sayın Abdullah Öcalan fikri sayesinde. Kadınlar öncülüğünde yeni bir yaşam hayata geçmiş durumda. Ulus devletin oluşumu Mezopotamya’da hayata geçirilen inkar imha politikalarıyla Kürtler yok edilmeye çalışıldı. Kürt dili kimliği, varlığı bir sorun gibi ele alındı. Soykırım politikalarıyla Dersim’den Zilan’a hayata geçirilerek bu politika sürdürülmek isteniyor. Bizler üçüncü yol ile her inanış, her kimlik, her inancın yer alabileceği demokratik bir siyasetin mümkün olabileceğini söylüyoruz. Bizler ne yeşiliz ne beyaz. Bizler üçüncü yol ile yeni bir ittifak oluşturarak sistem dışı kalan herkesin yer alabileceği bir alternatif sunuyoruz. Abdullah Öcalan Atina savunmasında üçüncü yol yöntemini açmış. Bu ittifaklar dönem dönem oluşturuldu. Ancak geldiğimiz aşamada HDP olarak oluştu” dedi.

Abdullah Öcalan’ın sözleri hatırlatıldı

Emek ve Özgürlük İttifakı’nın sadece seçim odaklı olmadığını vurgulayan Taşdemir, “Algı operasyonuyla bin bir türlü baskı oluşturuyorlar üzerimizde ancak biz demokrasi ev emek ittifakının yaratmış olduğu başarıdan kaynaklı olduğunu biliyoruz. Sayın Öcalan diyor ki ‘siz ittifaklar oluşturmazsanız yok olursunuz.’ Bizler de 3’üncü yol ile kadın öncülüğünde kendi mücadele yolumuzu oluşturduk. Özgür bir Kürdistan, demokratik bir Türkiye ile bedeli ne olursa olsun bu ittifakla mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu siyaset ile her alanda emek verenler başarıya ulaşacak” diye konuştu.

Panel, soru cevap kısmıyla sona erdi.

WAN

#Temelli #Krizden #çıkışın #yolu #Öcalanın #paradigması

EN SON EKLENENLER