Gazeteci Belekanî: Halk İran rejiminden korkmuyor

İran’da süren eylemleri yakından takip eden gazeteci-yazar Ikram Balekanî,halkın rejim değişikliği ve özgür bir yaşam istediğini söyledi

İran’da 13 Eylül’de “Ahlak polisi” tarafından işkence edilen Jîna Emînî’nin, 16 Eylül’de tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirmesiyle başlayan eylemler 5’inci ayını geride bıraktı. Eylemlerde 522 kişi katledilirken yüzlerce kişi ise tutuklandı.İran’da süren eylemleri yakından takip eden gazeteci-yazar Ikram Balekanî, Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Cengiz Özbasar’a İran’daki gelişmeleri değerlendirdi.

Rojhilat ve İran’da eylemlerin sürdüğünü ve“Kadınların Devrimi” şeklinde tanımlandığını kaydeden Balekanî, rejimin eylemlerin genişlememesi için her türlü engellemeye başvurduğunu, ancak halkın devrim ateşini harlamaya ve eylemlerini duyurmaya devam ettiğini söyledi.

Eylemlerin büyük çoğunlukta Kurdistan ve Belucistan’da devam ettiğine dikkat çeken Belekanî, “Belucistan’da özellikle Cuma namazı çıkışı eylemler ve yürüyüşler gerçekleşiyor. İran kentlerinde genellikle halk evlerin damlarında sloganlarla eyleme destek veriyor ve rejime karşı ses çıkarıyorlar. Kurdistan’da ise genellikle gruplar halinde sokaklarda eylemler yapılıyor” bilgisini paylaştı.

Kürtleri kimlik dil ve kültürün tanınmasını istiyor

Halkın eylemlerle özgürlük talebinde bulunduğuna vurgu yapan Balekanî, özgürlük talebinin tüm İran halkları tarafından istendiğini, ancak Kürtlerin özgürlük isteğinin farklı olduğunu söyledi. Belelanî, Kürtlerin istediği özgürlük, kimlik, dil ve kültürlerinin tanınarak halkların ortak yaşamı şeklinde olduğunu özgürlük talebinin yanında halkların rejim değişikliği istemi olduğunu belirtti.

Halk rejimden korkmuyor

Halkın gösterdiği eylemselliğe karşı rejimin halka şiddetle yaklaştığını ifade eden Balekanî, “Aslında rejim, Suriye’de olanları bildiği için halka gösterdiği şiddetin dozajını bile isteyerek yükseltmemeye çalışıyor. 600 kişi rejim güçleri tarafından katledildi. Rejim baskı, işkence ve öldürmelerle eylemleri sonlandırılmayı amaçladı ancak rejimin tüm uygulamalarına karşı halk geri adım atmıyor. Çünkü 44 yıldır halk bu rejimin baskısı altında ve halk artık susmak istemiyor. Dikkat çekilmesi gereken bir diğer nokta ise rejimin Kurdistan ve Belucistan’da halka yaklaşımı ile diğer yerlerde yani Farslara yaklaşımı bir değil. Bu iki eyalette rejim halka daha fazla saldırıyor. Öyle ki zaten bugüne kadar katledilenlerin çoğu Kurdistan ve Belucistan eyaletlerinde oldu” dedi.

Özgür bir yaşam istiyorlar

Eylemlerin başlamasıyla birlikte halkın ölüm korkusunu üzerinden attığını söyleyen Belekanî, “Rejim birçok kez ahlak polisinin kaldıracağına dair açıklamalarda bulunmasına rağmen halk artık rejime kulak asmadı. Çünkü halk ahlak polisinin kaldırılmasının sorunu çözmeyeceğini fark etti. Çünkü halkın artık farklı bir talebi var; halk rejim değişikliği ve özgür bir yaşam istiyor. İran’da bulunan muhalifler ile Kürtlerin bir araya gelip ortak şekilde bir konsey oluşturmaları halinde eylemler daha da güçlenecek. Bunun olması halinde sadece İran’da değil tüm dünyada gelecek devrime selam verilir” diye belirtti.

Toplumun her kesimi direniyor

Eylemlerde sıradan halk kesimleri ya da tek bir halk direnmediğinin altını çizen Belekanî, aktivist, gazeteci, siyasetçi, hukukçu, tiyatro ve sinemacı, yazar, kadın savunucu, sporcu, sanatçı, şair ve akademisyenlerin olduğu toplumun geniş bir kesimin direndiğini söyledi. Bu özelliği ile İran’da yaşananları esasında bir halklar devrimi olduğunu vurgulayan Belekanî, “Bu Rojhilat Kurdistan’ı için büyük bir başarı. Bu enerji nasıl ki Rojava’da devrime ön ayak oldu ve Rojava devrimi tüm dünyada selamlandı, İran’da da böyle bir durumun gerçekleşmesi olası. Ki Rojava devrimi ile bugün İran’da halklar artık Kürtlere daha sempati duymaya başladı. Bugün tüm İran’ın ‘Jin jiyan azadî’ demeye başlaması esasında bunun en büyük göstergesi durumundadır” şeklinde konuştu.

Balekanî, son olarak; “Kadınlar öncülüğünde başlayan bu eylemler, bu yüzyılın kadın yüzyılı olduğuna en büyük işaretlerden biri. Kadın mücadelesi tüm faşist ve diktatörleri yıkacak güçtedir. Bu eylemler bir devrime dönüşmeye gebe” dedi.

DIŞ HABERLER

#Gazeteci #Belekanî #Halk #İran #rejiminden #korkmuyor

EN SON EKLENENLER