46 kurumdan enkaz kaldırma çalışmalarına dair ortak açıklama

Ölüye Saygı İnisiyatifi ile birlikte 46 kurumun yaptığı ortak açıklamada, alelacele başlatılan enkaz kaldırma çalışmalarında cenazelerin zarar gördüğü belirtilerek, ‘Ölülerin layıkıyla defnedilmemesi ne hukuki ne de insanidir’ denildi

Mereş merkezli depremlerin ardından arama kurtarma çalışmaları tamamlanmamışken enkazların kaldırılmasına başlandı. Çalışmaların başlaması ile beraber iş makineleri ile parçalanan insanlara ait görüntüler açığa çıktı. Ölüye Saygı ve Adalet İnisiyatifi, söz konusu durumun insan onuruna aykırı olduğunu belirterek, yazılı açıklama yaptı. Çok sayıda kurum ve sivil toplum örgütü açıklamaya imzacı oldu.

Enkaz altında halen insanlar var

Depremlerde 36 bin 187 kişinin hayatını kaybettiğinin hatırlatıldığı açıklamada, “On binlerce insan yıkılmış binaların altından ölü ya da diri çıkarılmayı bekliyor. Hayatını kaybedenlerin derin acısı içerisindeyiz, yaşamını yitirenlerin yakınlarına ve halkımıza başsağlığı diliyoruz. Yaralarımızın ancak güçlü bir dayanışmayla sarılabileceğini biliyoruz. Bu süreçte dayanışmaya omuz veren her kişi ve kuruma sonsuz bir minnet ve saygı duyduğumuzu belirtmek istiyoruz” denildi.

‘Cenazelerin vücut bütünlüğü bozuluyor’

Cenazelerin söz konusu durumda çeşitli eziyetlere maruz kaldığının vurgulandığı açıklamada, yaşamını yitirenlerin yakınlarının cenazelerinin kendi imkanlarıyla savcılığa götürüp onay almak zorunda bırakıldığına dikkat çekildi. Teslim prosedürünün usule uygunluk gözetilmeden ve insan onurunu zedeleyecek şekilde ihlal edildiğine dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Enkazın alelacele kaldırılmaya başlanması cenazelerin vücut bütünlüğünün bozulmasına neden olabilmektedir. Enkazdan çıkarılan, yaşamını yitirmiş depremzedeler kimi zaman doğrudan battaniyelere sarılarak kimi zaman toplu biçimde defnedilebilmektedir. Göçmen ve mülteciler ile LGBTİ+ gibi çeşitli topluluklar yeterince yardımlara erişememekte ve cenazelerine ulaşmakta da sıkıntılar çekmektedir. Ölülerin layıkıyla defnedilmemesi ne hukuki ne de insanidir. Cenazelerin usulüne uygun biçimde defnedilmesi amacıyla gerekli imkânların yaratılması, cenazelerin uygun biçimde çıkarılması ve yakınlarına teslim edilmesi yalnızca ölüye saygının temel ilkesi değil; aynı zamanda yaşayanlara saygı göstermenin de gereğidir. Ayrıca ölülerin layıkıyla defnedilmesi adaletin sağlanmasında da önemli bir adım olacaktır.”

Cenazelere saygı ile yaklaşılması gerektiği belirtilen açıklamada, “Bu felakette oldukça çetin kış şartlarında enkaz başında yakınlarının cansız bedenlerini bekleyen herkese cenazeleri usulüne uygun bir şekilde teslim edilmelidir. Herkesi bu en insani talebimize destek olmaya; hükümeti de bu konuda sorumlu davranarak gereğini yapmaya çağırıyoruz!” denildi.

HABER MERKEZİ

#kurumdan #enkaz #kaldırma #çalışmalarına #dair #ortak #açıklama

EN SON EKLENENLER