Ankara Garı önündeki canlı bomba saldırısının üzerinden geçen bir senede yaralar sarılamazken, patlamada yitirilenler aileleri, sevenleri ve saldırıda yararlanan arkadaşları tarafından gömütleri başında anıldı. Çok sayıda siyasi parti, sivil toplum örgütü ve derneğin katıtıldığı Karşıyaka Mezarlığı’nda düzenlenen tören, yaşamını yitirenler anısına yapılan saygı duruşu ile başladı. Saldırıda çocuklarını, eşlerini kaybedenlerin aileleri ve saldırıda yaralananlar üzerinde yitirilenlerin fotoğrafları olan tişörtlerle en ön sırada, kol kola anmaya katıldı. Anma programı kapsamında, 10 Ekim’de yaşamını yitiren Korkmaz Tedik, İdil Güneyi, Sevgi Öztekin, Uygar Coşgun, Ali Kitapçı gömütlerine karanfiller bırakılarak, türküler, gözyaşları ve ailelerinin ağıtları ile anıldı.
10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği Eş Başkanı İhsan Seyhan, Ankara Valiliği’nin Gar önündeki anmayı yasaklama kararını sert bir dille eleştirerek, “Barış bayrağı yerden kalkacak. Biz canlarını kaybetmiş aileler, yasaklarınıza, zorbalıklarınıza rağmen Gar önünde anmamızı yapacağız. Madem ki yasaklama kudretiniz var o zaman katliamları engelleyin” dedi. Yaşamını yitirenlere geride kalanların barış sözü olduğunu vurgulayan Seyhan, “Bize sahip çıkmayan devlet şunu bilsin ki, barış bayrağı için mücadele etmeye devam edeceğiz. Kaybettiğimiz canlara sözümüz barıştır” ifadelerini kullandı. DİSK Ankara Bölge temsilcisi Tayfun Görgün de “Gerici savaş çetelerinden koruyamadığımız 100 cana sözümüz; 10 Ekim’i unuttumamak için katliamı yapanlardan hesap sormak için barış, emek ve demokrasi mücadelemize devam edeceğiz” diye konuştu.
‘Anne sensiz barış olmaz’
Katliamda yaşamını yitiren Korkmaz Tedik’in annesi Zöhre Tedik, yitirilen barışseverlerin aileleri adına yaptığı konuşmada “Bugün Korkmaz burada olsaydı şimdi barış türküleri söyleyecektik. Ülkeyi yönetenler kana doymuyor ama biz bu katillerle mücadele edeceğiz, hesap soracağız” dedi. Gar önünde yapılacak anmanın hiç bir kuvvet tarafından engellenemeyeceğini belirtren Tedik “Egemenler tanklarıyla, gelsin biz orada olacağız. Bugün burada durduğumuz gibi yarın tren garında, 7 Kasım’da da davada olacağız. Biz ne zaman yıldık ki şimdi yılalım” ifadeleriyle Valiliğin kararına tepki gösterdi. Gözyaşlarıyla konuşmasına devam eden Tedik, oğlunun 10 Ekim mitingi öncesinde kendisine barış için birlikte mücadele etmeleri gerektiği sözlerini hatırlatarak şöyle konuştu:
“Korkmaz, ‘Anne sensiz barış olmaz’ demişti. Bütün analar, yüreği yananlar; asker polis anneleri, dağdaki gerillanın annesi yan yana gelebilir. Bugün analar bir araya gelerek bu katliamlara son verebiliriz.”
Ali Kitapçı’nın oğlu, babası için yazdı: ‘Salma hüzün denizine kendini’ ‘Katillerin sayfası kapanacak’
Katliamda yaşamını yitiren Ali Kitapçı’nın eşi Emel Kitapçı, saldırının üzerinden bir yıl geçse de acıların ilk günkü gibi taze olduğunu söyledi ve “Babası katledilen bir çocuğun katliamın ardından yazdığı satırları paylaşmak istiyorum” diyerek oğlunun Ali Kitapçı anısına yazdığı şu satırları okudu:
“Yap anılarından bir köprü. Açıl geleceğe asla pes etme. Anlarsın orada bekler seni sevdiklerin. Hiçbir zaman gitmez kalbinden öfke ve hüzün. Ama kapatmalısın yarığı. Kalbinde neler gizli bilmiyorsun. Öfke kötü bir güçtür. Babam için bunu yapmak en önemlisi. Asla salma hüzün denizine kendini. Kendini kaybettiğinde o güzel melek sana yardım eder. Sinir insanı güçlendirmez, aksine zayıflatır. Ama sayfalar her zaman kapanır.”
Oğlunun satırları ardından Kitapçı, “Ben de diyorum ki, bu katillerin bu alçakların yarattığı sayfa elbet kapanacak. Zalimlerin zulmü son bulacak. Biz barış, kardeşlik, özgürlük türküleri söylemeye, halaylarını çekmeye devam edeceğiz. Bir yıl oldu aramızdan alınalı ama ışığınız aramızdan hiç eksilmedi. Onlar mı, eksiliyorlar her geçen gün. Kimi darbeci oldu bugünlerde, kimisi darbe savar. Katliamlarını da büyüttüler bu bir yılda. Daha nicelerini öldürdüler sizden sonra. Ama yine de biz binlerle buradayız. Tarih sizleri onurla yazarken, o katilleri, IŞİD’i, IŞİD’le işbirliği yapanları kara bir leke olarak sürecek hatırlarına. Bizler onurla taşırken sizlerin isimlerini, onlar en yakınlarının isminden kurtulmaya telaşına düşecekler” dedi.
10 Ekim mücadele günüdür
10 Ekim Ankara katliamında yaşamını yitiren Korkmaz Tedik’in gömütü başında konuşan EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, “Bu katliamdan sonra İstanbul, Gaziantep, Ankara’da başka patlamalar oldu. Böylece siyasi iktidarın içeride ve dışarıda ısrarla sürdürdüğü savaş politikaları çok sayıda cana maloldu. Bombalamalarla geçen bir yılın bilançosunda bir darbe girişimi ve bu darbe girişiminin bastırılmasından sonra yüzbine yakın kamu emekçisinin işten atıldığı, çok sayıda insanın gözaltına alındığı, üniversitelerin kuşatıldığı, televizyon-gazete-radyoların kapatıldığı, emeğin kazanılmış haklarının son kırıntılarının tasfiyesinin de gündeme alındığı bir karşı darbenin tesisi de bulunuyor” dedi. Gürkan konuşmasında, “Bu bakımdan bir yıl sonra 10 Ekim, sadece katliamda yitirdiklerimizi andığımız bir gün değildir. 10 Ekim’e yol açan siyasal ortam devam ettiği sürece de 10 Ekim, sorumlularıyla hesaplaştığımız bir mücadele günü olacaktır. 10 Ekim anmasının yasaklanması hiçbir biçimde kabul edilemez. Bu yasağı bu kadar kolaylıkla koyabileceğini zannedenler yanılıyorlar” ifadelerini kullandı.