Kürtçe Eğitim Veren Okula Mühür

Diyarbakır’da 2013’ten beri Kürtçe eğitim veren bir ilkokul valilik kararıyla kapatıldı. Okulun kapanmasıyla 238 öğrenci açıkta kaldı. Valilik okulun izinsiz olduğunu söylerken, okul yönetimi müfettişlerin 15 gün önce okulu denetlediğini belirtti.

Bağlar ilçesinde 5-11 yaş aralığındaki çocuklara Kürtçe eğitim veren Ferzad Kemangar İlkokulu artık eğitim veremeyecek. Okul öncesi, 1,2 ve 3’ncü sınıflarda 238 öğrencinin eğitim gördüğü okul, valilik kararıyla polisler tarafından mühürlendi.

Okulun kapısına, “İlimiz Bağlar ilçesi sınırları dahilinde Şeyh Şamil Mahallesi 571. Sokak Bağlar adresinde faaliyet gösterdiği tespit edilen Ferzad Kemanger Eğitim Destek Evi’nin mevzuata aykırı olarak faaliyet yürütmesi nedeniyle kapatma işleminin uygulandığına dair işbu kapatma tarafımızdan tanzim ile birlikte imzamız altına alınmıştır” yazılı mührü asıldı.

Amerikanın Sesi’ne bilgi veren valilik kaynakları, okulun izinsiz faaliyet gösterdiği için kapatıldığını söyledi. Kararın, okulda inceleme yapan müfettişin hazırladığı raporda, “Milli Eğitim yönetmelik ve mevzuata aykırı eğitim verildiğini” bildirmesi üzerine alındığı öğrenildi.

Okul yönetimi müfettiş denetimini doğruladı. Öğretmenlerden Adil Ercan müfettişin denetim sırasında olumsuz bir şey söylemediğini belirtti. Amerikanın Sesi’ne konuşan Ercan, “Cuma günü müfettişler geldi. Sınıfları gezdiler, bize ‘kolay gelsin’ dediler, moral verdiler. Sohbet ettik, sınıfları gezerek fotoğraf çektiler. Bize aykırı bir şey söylemediler, aykırı bir şey görmediler, eksiklik olduğunu söylemediler. Elverişsizdir, uygun değil gibi bir şey söylemediler. Olumsuz bir şey demediler. Cuma günü öğrendik ki Bağlar Belediyesine giderek, buranın kapatılma kararı verildiğini söylemişler. 15 gün itiraz ederiz diye düşündük ve sonuç alırız diye düşündük. Sorumlu arkadaşlar resmi prosedür üzerine çalıştı. Pazartesi okula geldik baktık ki mühürlenmiş. Akşam aileler aradı bizi, “Okul yok mu? dediler mühürlemişler. Bizim de haberimiz yoktu. Aileler aramayana kadar duymadık. Sabah geldik mühürlü. Bize hiçbir gerekçe göstermediler. Hukuksal haklarımızı arayacağız” dedi.

Peki 238 öğrencinin durumu ne olacak? Bazı aileler çocuklarını başka okullara göndermeyeceklerini söyledi. Bunlardan biri de Lezgin Alıcı. 7 yaşındaki kızı Sarya Kürtçe eğitim yapan okulun öğrencisi. Kızını başka okula göndermeyeceğini söyleyen Alıcı “15 gün önce karar alınmıştı. Belediyeye göndermişlerdi. Dün gelip mühürlemişlerdi. Ne yapacağız diye konuşuyoruz. Yarın toplantı yapıp karar vereceğiz. Doğrusu açılmazsa çocuklarımızı diğer okullara göndermeyeceğiz. Kızım ‘Türkçe okula gitmek istemiyorum’ diyor” diye konuştu.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON EKLENENLER