Ortadoğu Ekonomisi Savaş Yorgunu

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) yeni yayınladığı rapora göre Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki çatışmaların ekonomik etkileri, tahmin edilenden çok daha fazla. IMF, raporunda, bu bölgelerde enflasyonun yükseldiği, para birimi değerlerinin düştüğü ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle komşu ülkelere akın eden mülteci sayısının hızla arttığı uyarısını yapıyor.

Savaş nedeniyle Suriye’nin gayri safi milli hasılasının yarı yarıya azaldığına dikkat çeken rapor, Yemen ekonomisinin ise dörtte bir oranında küçüldüğünü bildiriyor. Rapora göre 2014 yılında Libya ekonomisi, petrol fiyatlarının düşmesi üzerine yüzde 24 oranında kayıp yaşadı. Gazze ve Batı Şeria’daki çatışmalarsa son 20 yıldır ekonomik büyümeyi engelliyor.

Öte yandan raporda aynı zaman dilimi içinde Gazze ve Batı Şeria dışındaki yakın bölgedeki ekonominin yüzde 250 oranında büyüdüğü yazılı.

Avrupa’ya akın eden 1 milyon 700 bin ve Türkiye’ye giriş yapan 3 milyon mülteci, ekonomik sorunlarını da beraber getirdi. Mülteciler, ev sahibi ülkelerin bütçelerine büyük yük bindiriyor, kamuoyunun ise sabrını zorluyor. Çatışmalar bir yandan da turist ve yatırımcıların bölgeden korkup kaçmalarına neden oluyor. Yatırımcı ve turist kaybı nedeniyle bölge ekonomisinin hızla daraldığı gözleniyor.

Uluslararası Para Fonu’nun raporu, akılcı ekonomik politikaların savaşın etkilerini kontrol altında tutabileceği, ancak bu politikaları uygulamanın zor olduğu yorumunda bulunuyor. Rapora göre hükümetler borca batmadan ekonomik ve sosyal kurumları güvence altına almalı ve insan hayatını korumalı.

Ancak bu yükümlülüklerin yerine getirilmesi, çatışma bölgelerindeki siyasetçilerin partizan tavırları ve uzun vadede ekonomik büyümeyi teşvik edecek reformları yapmada istekli olmamaları nedeniyle kolay olmuyor.

IMF, uluslararası kurumların gelecekteki olası savaşları önlemek için nakit ve rehberlik yardımında bulunabileceği, kapsayıcı ekonomik büyüme sağlamaya yönelik çalışmalar yapabileceğini kaydediyor. Uluslararası Para Fonu’na göre çatışmalar diner dinmez istihdamın lokomotifi haline gelebilecek özel sektörü güçlendirmek için adımlar atmak şart.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON EKLENENLER