Wan’da 16 Mart’tan bu yana göl kıyılarındaki sazlıklarda yangınlar yaşanıyor. En son yangın ise 4 gün önce başladı ve hiçbir müdahalede bulunulmuyor. 2018 yılından bu yana sistemli yakılan sazlıkların failleri belli
Wan’ın Erdîş (Erciş) ilçesinin Wan Gölü sahilinde birçok kuş türüne ev sahipliği yapan sazlık alanlarda 16 Mart tarihinden bu yana sazlıklar yakılıp yuvaları yok edilirken, sayısız kuş türü yaşamını yitirdi. Birçok kuş türüne ev sahipliği yapan Gölağzı Sazlığı, önce 16 Mart tarihinde yanarken, Saray ilçesi sınırları içerisinde bulunan ve yine birçok kuş türüne ev sahipliği yapan Kazlıgöl Sazlığı da yakılmıştı. Bir diğer yangın da Muradiye ilçesi sınırları içerinde bulunan Karahan Mahallesi civarındaki sazlık alanda yaşanan yangın bir süre içinde söndürülürken, yine Muradiye ilçesindeki Ovapınar mevkiindeki sazlık alanda 4 gündür devam eden yangına ise hiçbir müdahalede bulunulmuyor.
2018’de kayyumla başladı
Muradiye ilçesindeki Ovapınar mevkiinde bulunan sazlık alanda, 4 gündür devam eden yangına yönelik konuşan itfaiye ekipleri, bölgenin bataklık olduğu iddiası ile alana mücadele edilemediğini ve yangına itfaiye helikopterlerinin olmaması nedeniyle havadan da müdahale edemediklerini belirttiler. Jandarma da yangına müdahale edilemediğini iddia ederken, söz konusu yangının sönmesini beklediklerini açıkladılar. Yangının çıktığı sazlık alan, flamingoların da göç yolunda beslendikleri yer arasında yer alıyor. Aynı bölgelerde kayyum döneminin başlaması sonrası 2018 yılında Muradiye, 2021 yılında Gevaş ve Erdiş’te ve 2022 yılında ise Eminpaşa Mahallesi’nde yangınların çıktığı bilinirken, yangınlarla ilgili hiçbir soruşturmanın yapılmamış olması dikkat çekici bir durum.
Yangınların failleri
Yangınların çıktığı sazlıklar kuşların çok önemli uğrak yerleridir. Mart ve nisan ayları sazlık alanlarda kuşların üreme zamanı ve özellikle kuluçka dönemidir. Yangınların yaşanması da mart ve nisan aylarında görülmesi adeta kuş soykırımına işaret ediyor. Wan Gölü havzası, sazlık ve bataklık alanlarıy la birlikte çok değerli bir ekosisteme sahip. Türkiye’nin toplam sazlık alanının beşte biri Wan Gölü kıyılarında bulunması bölgenin önemini ortaya koyarken, göl kıyısında bulunan sazlık alanlar birçok kuş türünün yaşam alanı.
Sazlıklar ve bataklıklar
Aynı şekilde ekosistemin önemli bir parçası olan bataklıklarda, yüzlerce canlı çeşidi yaşamını sürdürüyor. Ancak Göl kıyısındaki mevcut sazlık ve bataklık alanlar, resmi kurum/kuruluşlar eliyle yok edilirken ekosistem çöküşe sürükleniyor. Göl kıyısındaki sazlık ve bataklık alanlarda park, sosyal donatı alanı, otel veya özel villa gibi rantsal alanlar yaratılması için, sazlıklar yakılıyor, bataklılar ise doldurulup kurutularak yok edilmeye devam ediliyor. AKP’li Van Büyükşehir Belediyesi, sazlık ve bataklık alanların olduğu yerlerde, 30 metre genişliğinde 15 kilometre uzunluğunda yol inşa ederek büyük bir ekokırım yaşatmayı başardı.
Wan Barosu raporu
Ayrıca, İpekyolu Belediyesi de göl sahilindeki sazlık ve bataklık alanları hafriyatla doldurup park alanı oluşturmaya devam ediyor. Wan Barosu Çevre ve Ekoloji Komisyonu, belediyeler eliyle hafriyatla doldurulmak suretiyle tahrip edilen sazlık ve bataklık alanların incelenmesi sonrası yaptığı açıklamada, “Sazlıkların bulunduğu alanda vahim bir çevre kirliliği olduğu, sazlıkların büyük ölçüde tahrip edildiği, bazı noktalarda sazlıkların ortasından taş ve toprak yığıntılarıyla doldurulmuş yol geçirildiği görülmüştür” denildi. Tüm bunlar yaşanırken sazlıkların yakılma nedeni ve failleri de kendiliğinden ortaya çıkıyor.
Faillerin adresi
Wan Büyükşehir Belediye Başkanı olan Bekir Kaya tutuklanıp rehin alındı. 2019 yılında HDP’li Bedia Özgökçe Ertan’ın ise seçildikten sadece 5 ay sonra yerine yine kayyum getirilmesiyle birlikte kesintisiz olarak 2017 yılından bu yana Wan’da yağma süreci başlatıldı. Bu yağma süreçlerinden birisi de kıyıların talanıydı. Kıyılardaki sazlıkların yanması ise 2018 yılından itibaren yaşanmaya başlaması faillerin adresini gösteriyor.
EKOLOJİ SERVİSİ
#Wanda #sazlıklar #yakılıyor #kuşlar #ölüyor