Irak’ın ikinci büyük kenti Musul’un IŞİD’in elinden alınması için başlatılacak operasyonla ilgili siyasi tartışma ve askeri hazırlıklar sürerken, ortaya çıkacak insani krizin boyutları endişelendiriyor.
Birleşmiş Milletler Musul’un IŞİD’den ‘kurtuluşu’nun yılın büyük bir insani krizi de birlikte getireceği uyarısı yapıyor. Bir milyon kişinin göç etmesi bekleniyor ve bu büyüklükte bir krizi yönetebilecek bir hazırlık hâlâ yok.
Birleşmiş Milletler (BM) Irak Koordinatörü Lise Grande, çatışmaların nüfusun çoğunluğunun evlerini kaybedebileceğini ve hayatlarını yeniden kurmaları için milyonlarca dolar yardıma ihtiyaç olacağını söyledi.
GÖÇ; CANLI KALKAN VE KİMYASAL SALDIRI RİSKİ
Middle East Eye haber sitesinin haberine göre Grande, “BM en kötü senaryoya hazırlanıyor, Musul 2016’nın en karmaşık ve büyük insanlık krizi ile karşı karşıya. Karmaşık olmasının çeşitli sebepleri var. Beklenen operasyonun kapsamına bakıldığındı 1.2 ila 1.5 milyon sivil bu operasyondan etkilenebilir. Musul için en kötü senaryo ise şöyle olabilir: Yüz binlerce insan kitlesel halde kent dışına çıkacak. Yüz binlercesi de kent içinde canlı kalkan olarak kullanılacak. Kimyasal saldırı olacak ve on binlerce, belki yüz binlerce kişi risk altında olacak. Bunların hepsinin de gerçekleşmesi bir felaket olur” dedi.
En az bir milyon kişinin, insan onuruna uygun koşullarda barınma ihtiyacının karşılanmasının ise milyonlarca dolar gerektireceğini söyleyen Grande, Iraklı güçlerin bütün bu ihtimallere hazırlıklı olması gerektiği uyarısı yaptı.
HAVİCA’DAN KAÇANLAR AÇ, SUSUZ VE TÜKENMİŞ HALDE
Musul, Irak’ın en büyük ikinci kenti ve IŞİD Haziran 2014’te ciddi bir direnişle karşılaşmadan kentin kontrolünü ele geçirdi. Öte yandan operasyon öncesi kentten kaçmaya çalışan siviller ise IŞİD’in kent sınırlarına yerleştirdiği belirtilen kara mayınları tehlikesiyle karşı karşıya.
Save The Children (Çocukları Kurtarın) isimli yardım kuruluşu, kente yönelik operasyon ilerledikçe Musul’un güneyindeki Havica’dan kaçmaya başlayan sivillerin sayısının birkaç gün içinde 90 bine kadar ulaşacağı uyarısı yaptı. Örgütün Irak Direktörü Aram Şakaram, “Havica’dan gelen çocuklar ölümün sınırda” dedi: “Bölgedeki gıda tükeniyor, insanlar aç, susuz ve tamamen tükenmiş durumda. IŞİD’in mayın döşediği bölgede dağların arasında çıplak ayakla yürüyorlar.”
Yaklaşık 2 milyon nüfusu olan Musul kentinden, IŞİD işgalinin ardından yaklaşık yarım milyon sivilin kaçtığı tahmin ediliyor.
‘AĞIR SİLAHLARA DİKKAT’
OXFAM Örgütü Irak Direktörü Adres Gonzales de, “Gerçekten güvenli yollar açılabilir ve insanlar savaştan buraları kullanarak kaçabilir, gerekli yardıma ulaşabilir” dedi.
Tüm silahlı güçlerin yerleşimin ve sivil nüfusun yoğun olduğu bölgelerde ağır silahlar kullanmaktan kaçınması gerektiğine dikkat çeken Gonzales, “Sivilleri korumak için mümkün olan her şey yapılmalı” diye konuştu.
Yardım kuruluşlarının raporlarına göre Mart 2016’den bu yana Musul bölgesinde yürütülen operasyonlar nedeniyle 150 bin kişi evlerini terketmek zorunda kaldı.
Oxfam’ın verilerine göre Bağdat’ta siviller için 13 kamp yeri belirlendi fakat buraların temel ihtiyaçlarının karşılaşması için şimdiye kadar çok az bir çalışma yapıldı.
“Şiddetten kaçan ve travma yaşayan aileler haftalar boyunca açıkhavada ya da aşırı kalabalık kamplarda kalmakla karşı karşıya” diyen Gonzales, “Kimileri sadece üzerlerindeki kıyafetleriyle kaçıyor ve sert Irak kışını yardımsız geçiremezler” diye ekledi.
ASKERİ HAZIRLIK YOĞUNLAŞTI
Musul operasyonunun her an başlaması bekleniyor ve operasyon için yoğun bir askeri hazırlık yapıldı. Irak ordusunun Kürt Bölgesel Yönetimi’nin silahlı gücü Perşmerge tarafından kontrol edilen bölgelere konuşlandığı belirtiliyor. Operasyona Fransa, İtalya, İngiltere, Almanya gibi Avrupa ülkelerinin askerlerinin yanı sıra, çok sayıda ABD askeri de katılacak. İran destekli Şii milisler, Türkiye destekli Sünni Milisler Ninova Bekçileri de operasyona katılacağı açıklanan güçler arasında bulunuyor. (DIŞ HABERLER)