Depremde çöken Diyar Galeria için hazırlanan ek bilirkişi raporunda, çökmenin tek bir nedeni olarak birçok kişi ve kurum kusurlu bulundu
Mereş merkezli depremden etkilenen Amed’de Diyar Galeria adlı sitenin 2 bloğunun çökmesine ilişkin istenen ek bilirkişi raporunda, çökmenin tek bir nedene bağlı olmadığı, birden çok etkenle ortaya çıktığına işaret edildi.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında istenen ilk raporda, çökmede sorumluluk alanlarının belirtilmemesi ve bazı tespitlere açıklık getirilmemesi nedeniyle istenen ek bilirkişi raporunda, birçok kişi ve kurumun kusurunun olduğu tespiti yapıldı.
Kolonda kesme yok
Binanın ilk projesinde perde beton olmasına rağmen revize edilen ikinci projede perde betonun yer almadığı belirten ek raporda, enkazdan çıkarılan kolonlarda yeterli filizlerin bulunduğu, kolonlarda herhangi bir kesme ve eğilme çatlağının bulunmadığı, bütünlüğünü koruduğu kaydedildi.
Proje hatası var
Binada kullanılan betonun, 1995 yılında geçerli olan yönetmeliğe göre beton basınç testi yapıldığı, yapımda kullanılan beton mukavemetinin yapım yılı şartnamelerine göre düşük ve yetersiz kaldığı tespiti yapılan raporda, bir kısmı yıkılan ve bir kısmı ayakta kalan D Blok’ta binanın döşemelerinin kolon tarafından zımbalandığı, bunun sebebinin ise projenin nervür döşeme olarak seçilmesinden kaynaklandığı belirtildi. Bu durumun yapının stabilizesini yitirmesine neden olduğu kaydedilen raporda, bunun da proje hatası olduğu görüşüne yer verildi.
Zemin etitü eksik
Raporda, Diyar Galeria’dan çok sonra yapılan 3 bloklu ve çok katlı plazaların temelinin Galeria Sitesi’nin temelinden 4 metre daha derine indiğine, söz konusu işyerinin temel kazısı sırasında gerekli zemin stabilete önlemleri alınmadığından Galeria’nın temel altlarında zemin boşalmasına yol açacağı ve bunun deprem esnasında yıkıma sebebiyet verdiği vurgulandı.
Yönetmeliği hazırlayan kusurlu
Ek raporda, binanın çökmesinde kusuru bulunanların kusur oranlarının tespitine de yer verildi. Raporda, deprem yönetmeliğini hazırlayanlar yüzde 15, projenin mimarı, statik betonarme hesapların proje sorumluları, yapan ve onaylayanların tamamı sorumlu bulunduğu ve yüzde 20 kusurlu oldukları kaydedildi.
Müteahhit sorumlu
Alınan beton karot test sonuçlarına göre, proje yapımını üstlenen müteahhit ve firmaların tamamı, şantiye şefi, bina fenni mesulü ve sürveyanı yetersiz mukavemette beton imalatının olmasında sorumluluk sebebi olduğuna işaret edilen raporda, bunların sorumluluk oranlarının ise yüzde 20 olduğu tespiti yapıldı.
Temel atma da güvenlik yok
Galeria’nın yanında yakın zamanlarda yapılan 3 bloklu, çok katlı plazaların temelinin atılmasında gerekli zemin güvenliğinin alınmamasından dolayı bina yapımı ile ilgili projeyi uygulayan ve yapı denetimi yapanların da sorumluluğunun bulunduğu belirtilen raporda, yüzde 10 kusur tespiti yapıldı.
Kaynak: MA
#Diyar #Galeriada #yıkımın #sorumlusu #tüm #idare