Tunca: Fethiye’de herkes Muharrem lokmasını cemevinde bizimle paylaştı

PİRHA-AKD Fethiye Cemevi Genel Sekreteri Zeki Tunca, muharrem orucunun ardından herkesin lokmalarını getirmesiyle birlikte aşure pişirdiklerini ve paylaştıklarını anlattı. 

Alevi Kültür Dernekleri Fethiye Cemevi Genel Sekreteri Zeki Tunca Muharrem ayı boyunca yürütülen hizmetleri PİRHA’ya anlattı.

“SESSİZ SEDASIZ ORUÇLARIMIZI TUTTUK”

Sessiz sedasız, kimseye karışmadan, reklam etmeden oruçlarımızı tuttuk diyen Tunca, “Değerli canlarımızdan arzu edenler Muharrem ayı boyunca belli günlerde lokmalarını bizimle paylaştılar. Cemevimizin kuruluşundan bu yana Muharrem ayında lokmalarımızı hep birlikte paylaştık. Yas-ı Muharrem’in 10. günü Hz. Hüseyin’in Kerbela’da şehit olduğu günün anısına Fethiye kaymakamımız Muharrem lokması vermek istedi ve biz bu isteği olumlu karşıladık. 10. Muharrem günü lokmalarımızı sayın Fethiye kaymakamımız bizlerle paylaştı. Sonrasında ise Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca son gün Muharrem lokmasını vermek istedi. O da bizi onore etti” şeklinde konuştu.

AŞURE LOKMAMIZI PİR SULTAN ABDAL KÜLTÜR DERNEĞİ VE FETHİYE BELEDİYESİ İLE ORTAK YAPTIK”

31 Temmuz günü de aşurelerini Fethiye Alevi Kültür Derneği, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Fethiye Şubesi ve Fethiye Belediyesi ile ortak düzenlediklerini de ifade eden Tunca, şunları kaydetti:

“Canlarımızın da katılımıyla inancımızın gereği çerağımızı uyandırdık, dualarımızı birlikte ettik. Semahlar dönerek aşuremizi paylaştık. Bu Muharrem ayında lokma paylaşımını da geleneksel hale getirdik. Alevi Sünni gibi ayrımlara gitmeden arzu eden herkes Muharrem lokmasını bizimle paylaştı, aşureyi de ortaklaşa yaparak Muharrem ayındaki faaliyetlerimizi tamamladık.”

“HALKIMIZIN TALEPLERİ DOĞRULTUSUNDA HİZMETLERİMİZİ SÜRDÜRMEYE ÇALIŞACAĞIZ”

“Bundan sonra da halkımızın bizden talepleri doğrultusunda ayrım yapmadan burada adakları, kurbanları birlikte paylaşacağız” diyen Tunca, “Yaz mevsimi olması dolayısıyla bu bölgede 50 yaş üzeri insanlar yaylalarda. 50 yaş altında olanlar çalıştıkları için faaliyetlerimizi çok kalabalık yapamıyoruz. Ama yine de 200-300 kişi bazen 400-500 kişiye kadar çıkabiliyor. Bu da bizi mutlu ediyor” dedi.

Kış aylarında cemevine gelenlerin daha kalabalık olduğunu belirten Zeki Tunca, şöyle devam etti:

“İnsanlar yaylalardan gelmiş oluyorlar. Çalışan insanlar da akşamları vakit bulabiliyorlar. Ondan dolayı daha kalabalık, daha da neşeli oluyoruz. Lokmalarımızı paylaşmadan önce zakirlerimiz nefesler, duaz imamlar, deyişler söylüyorlar. İnancımızla ilgili sohbetlerimiz oluyor. Misafir olan dedelerimize yer veriyor onların da bilgilerinden faydalanıyoruz. Halkımızın da bize sormak istedikleri soruları içtenlikle cevaplıyoruz. Faaliyetlerimize bu şekilde devam etmeye çalışıyoruz.”

Cebrail ARSLAN/MUĞLA

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON EKLENENLER