Erzincan’da, damladan ummana büyüyen bir dayanışma: Katre Kadın Derneği-

PİRHA- Erzincan’ın ilk ve tek kadın derneği olan Katre Kadın Danışma ve Dayanışma Derneği, kentteki kadınların sesi oluyor. Dernek üyeleri Arzu Kepez ve İlknur Akbaba, “’Damladan ummana çoğalıp büyüyelim’ diye kurduğumuz bu dernek bünyesinde ‘kadın kadının yurdudur’ diyerek mücadeleyi sürdürmeye çalışıyoruz” dediler.

2019 yılında feminist ilkelerle kurulan Katre Kadın Danışma ve Dayanışma Derneği, Erzincan’ın ilk ve tek kadın derneği olma özelliğini taşıyor. Kadınlara ulaşmak, bire bir görüşmek ve derneği anlatmak adına hane hane gezen dernek; şiddete uğrayan kadınlara hukuki ve psikolojik destek sağlamanın yanında sokak eylemleri, atölye çalışmaları ve farkındalık eğitimleri de yapıyor.

Katre Kadın Danışma ve Dayanışma Derneği’nden Arzu Kepez ve İknur Akbaba derneğin kuruluş amacını, faaliyetlerini, kentteki kadınların sorunlarını ve derneğin kadın hareketine katkılarını PİRHA’ya anlattı.

DAMLADAN DENİZE KADINLAR ÇOĞALIYOR

2019 yılında derneğe katılan İlknur Akbaba, şiddet başvurularının sıklaşmasıyla dernekleşmeyi gündemlerine aldıklarını söyledi. Arzu Kepez ise “Su damlası demek Katre. Bir bilinç yükseltme grubunda ortaya çıkmış isim. Damladan ummana çoğalıp büyüyelim diye bu ismi uygun gördük” diyerek derneğin isminin ortaya çıkış hikayesini anlattı.

Feminist bir dernek olan Katre, gelen şiddet başvurularında kadının beyanını esas alarak, eşit ilişki kurarak, dayanışmayı esas alarak kadınlara destek sağlıyor. Erzincan’da kadınlara ulaşmak çok zor olduğu için kendilerinin kadınlara gittiğini kaydeden Arzu Kepez, “Köylerden, mahallelerden çıkıp gelemiyorlar. O yüzden biz onlara gidiyoruz. Kadınlardan gelen talepler doğrultusunda bazen cemevlerinde, bazen Kuran kurslarında, bazen de kahvehanelerde toplanıp toplumsal cinsiyet eşitliği temelinde çalışmalar gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.

ERZİNCAN’DAKİ KADINLARIN EN BÜYÜK SORUNU İŞSİZLİK

Erzincan’daki kadınların en büyük sorununun yoksulluk ve ekonomik kriz olduğunu ve iş imkanlarının kısıtlı olması sebebiyle kadınların kötü şartlarda çalışmaya mecbur kaldıklarını belirten İlknur Akbaba, “Kadınların sigortalı uzun bir iş bulması çok zor. Şiddet sorunu da var. Bu iki sorun birbirini tetikliyor çünkü ekonomik bağımsızlığı olmayan kadınların şiddet ortamından uzaklaşıp kendi hayatlarını kurmaları da zor oluyor. Çalışan kadınlar da düşük ücret ve uzun mesai saatleri sorunu ile karşı karşıyalar. İş olmadığı için de kadınlar buna mecbur bırakılıyor” dedi.

Arzu Kepez de, kadınların en çok emeklerinin görünmemesinden ve güvencesiz çalışmaktan şikayetçi olduğunu dile getirerek, kadınların kendilerini geliştirmek için kurslara ihtiyaç duyduğunu ve kendilerine zaman ayırabilecekleri bir mekan istediklerini aktardı.

“KURUMLAR İŞ BİRLİĞİNE YANAŞMIYOR”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON EKLENENLER