Alevi Vakıfları Federasyonu Genel Başkanı Doğan Bermek de “Türkiye’nin yeni bir Anayasa’ya ihtiyacı çoktur” diyenlerden. Bunu için ‘toplumsal mutabakatı’ şart koşan Bermek, bugünkü ortamda, bu aktörlerle sağlanacak mutabakata ‘samimiyetle’ bağlı kalabilme konusunda sorunlar yaşanacağı görüşünde. Gazetemize konuşan Bermek, AVF’nin görüşlerini şöyle özetledi:
‘UZLAŞMA’ YERİNE, ‘GÖRÜŞ BİRLİĞİ’ OLMALI
“Mevcut Meclis de yeni bir Anayasa’yı yapabilir ama bu konuda hazırlıkların yeterince yapıldığını söylemek çok zor. Anayasa konusunda pek de elle tutulur çalışmaları, felsefeleri ve birikimleri olmayan parti grupları, Anayasa sorununa ‘uzlaşma’ perspektifinden bakmayı seçtiler. Oysa bazı konularda uzlaşma değil görüş birliği gerekir. Uzlaşma Anayasası ile mutabakat Anayasası farklı kavramlardır diye düşünüyorum.”
‘TEMEL HAKLAR’ GÜVENCE ALTINA ALINMALI
Yeni bir Anayasa, öncelikle daha önceki Anayasalarda da var olan, ama uygulamalarda zemininden saptırılan ‘temel haklar’ konularında güvenceler içermelidir. Yaşadığımız deneyimlerin de göstermiş olduğu gibi, hakların ve eşitliklerin sadece Anayasa’da sunulması yetmiyor. Bu hakları zedeleme girişimleri ve çarpık uygulamalar yapılıyor. Dolayısıyla, Anayasal hakların korunması ve uygulanmasını güvence altına alan müeyyidelerin de konulması gerekiyor.
‘AYRIMCILIK’ CEZALANDIRILMALI
‘Ayrımcılık’ konusu müeyyideleri ile birlikte öne çıkarılmalı, içi doldurulmamış kavramların Anayasa’da yer alması engellenmelidir. Din dersi gibi, Diyanet İşleri bakanlığı gibi… Soru bellidir: ‘Neden Emniyet Genel Müdürlüğü Anayasal değil de, DİB Anayasal? Neden Matematik Anayasal değil de Din dersi Anayasal?
YURT Gazetesi / 18 Mayıs 2012