Bir Yörük bilgesi Nacat Çetin hocamız hakka yürüdü

2012 yılında Bornova’da yapılan Tahtacı Festivali’nde tanışmıştık Necat hoca ile. Elinde fotoğraf makinesi, başında Yörük üslüğü dediğimiz bir bezi vardı. Orada arkadaş olduk. Yaptığı çalışmaları özetlemişti. Yaptığı işi bilen ve severek yapan bir bilgi insanıydı.

Arkadaşlığımız devam etti, sanal medya üzerinden yazışıyorduk. Bazen çok önemli kısa videolar yüklüyordu. Videolarının aslında çok uzun olduğunu ama hiç bir medya tarafından kullanılamadığını yazmıştı bir gün. Ben Türkiye’ye gittiğimde arşivine bakacaktık. İşinize yarayacaksa TV10’na vereyim arşivi, insanlar faydalansın diyordu.

Sonra kalbi ile bir sorun yaşadı, birkaç gün hastanede yattı. „Kalbimle anlaştık, bundan sonra iyi geçineceğiz“ diye yazmıştı bir mesajında. Kalbi sözünde durmadı. Dün gece çok değerli insanı kaybettiğimiz haberi geldi.

Necat Çetin hocamızı kaybetmişiz. Tüm sevenleri, dostları, arkadaşları ve daha ötesi Yörükler bu çok değerli öğretmenlerini kaybettiler.

Arşivinde On binlerce fotoğrafı, binlerce videosu olan bir tarihçiyi, bir araştırmacıyı, çok değerli bir bilge insanı yitirdik.

Anıları yaşasın…
——

 

1963 İzmir Torbalı Ormanköy’de doğdu. İzmir Yapıcıoğlu İlkolu, Torbalı Lisesini bitirdi. 1986 Ege Üniversitesi Tarih Bölümü mezunu.

Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Yüksek lisans aldı. Uzman Tarih öğretmeni.

Gaziantep, Bitlis ve İzmir’de çeşitli lise ve ilköğretim okullarında öğretmenlik yaptı, Bayındır Ülfet Onart Anadolu Lisesi ve Torbalı Kazımpaşa İlköğretim Okulunda müdürlük görevinde bulundu.

Şuan İzmir Tepecik Şehit Fazıl Bey Ortaokulu müdürüydü.

Osmanlı Nüfus tarihi, kültür ve halk edebiyatı alanında derleme ve araştırmaları var.. 20’ye yakın ulusal ve uluslararası kongre ve sempozyumlarda bildiri ve tebliğ sundu.

SUNUMLARINDAN BAZILARI:

1 Bir Çanakkale Şehidinin Hikayesi: Koca Ali Oğlu Mustafa..

2 Voyvoda Türküsü Derlemesi.

3 Torbalı Göllüce Köyünden Derleme

4 Necat Çetin Arşiv Fonu.

5 Torbalı, Arıtaş Köyünde Arıcılık

6 Ödemiş İlkkurşun (Hacı İlyas – Burhaniye) Köyünde 1320 (M.1904) Yılı Nüfus Sayımı.

7 Torbalı Nahiyesi Osmanlı Nüfus Kütük Defterlerinde Sanat ve Sıfatı “Kahveci ” ile ilgili Aile Kayıt Örnekleri (1321-1335 yıllara arası)

8 Torbalı Nahiyesi Nüfus Defterlerinde Rumeli Göçleri R.1323-1338 ( M.1907-1922)

9 Rumeli Pomak Muhacirlerin iskan edildiği Kavakalan Köyü Bayındır, İzmir –

10. İzmir – Çınardibi 1904 Yılı Osmanlı Nüfus Sayımı.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON EKLENENLER