İHD: En az 76 tutuklu hayatını kaybetti

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu ‘F Oturumu’ eyleminin 562’ncisinde cezaevlerinde ölümlerin arttığına vurgu yaparak, 2022’de en az 76 tutuklunun hayatını kaybettiğini belirtti

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek amacıyla yaptıkları “F Oturumu” eyleminin 562’ncisini dernek binası önünde gerçekleştirdi.
Grup adına açıklamayı okuyan İHD Hapishane Komisyonu üyesi Meryem Bars, 2022 yılının sonunda cezaevlerinin artık “ölüm evi” haline geldiğini belirterek, İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu olarak 2022’nin ilk 3 ayında hazırladıkları hak ihlalleri raporuna değindi.

Hak ihlalleri arttı

Salgın süreciyle beraber sağlık ve tedavi hakkı ihlallerine yeni ihlallerin eklendiğine dikkat çeken Bars, “Hastaneye sevk taleplerinin hiç ya da geciktirilerek karşılanması, hapishane revirinde uzman hekim bulunmaması, kelepçeli muayene ve tedaviye zorlanma, muayene odasında asker bulunması, ilaçların düzenli olarak verilmemesi, hastanelerin mahpus koğuşlarının olumsuz koşulları, ağır hasta tutuklular bakımından ATK’nin olumsuz raporları, diyet beslenme taleplerinin karşılanmaması gibi süren sorunlar, pandemi ile beraber yenileri eklenerek artışa geçti” ifadelerini kullandı.

En az 76 ölüm gerçekleşti

Ayrıca ilgili raporda, cezaevindeki hasta tutukluların sağlık ve tedaviye erişim konusundaki aktarımlarına da yer verildiğini belirten Bars, raporda yer alan bir hasta tutuklunun aktarımlarını paylaştı.
2022 yılındaki elde edilen verilere göre en az 76 tutuklunun ilgili ihlallerden dolayı hayatını kaybettiğini altını çizen Bars, bu ölümlerin birçoğunun tedavisi engellenen hasta tutuklulardan oluştuğunu vurguladı. Bazı ölümlerin “intihar etti, düştü” gibi iddialarla geçiştirildiğini ifade eden Bars, “Bu iddialarla gerçekleşen her ölüm, ‘şüpheli ölüm’ olarak kayıtlarımıza geçti. Çünkü hapishane idarelerinin tutuklu ölümleri hakkında her iddiası çürüyor” ifadelerini kullandı. Bars son olarak, hasta tutukluların serbest bırakılmasını istedi.

İSTANBUL

#İHD #tutuklu #hayatını #kaybetti

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON EKLENENLER