Kılıçdaroğlu: Seçim 18 Haziran’da, aksi hukuka darbe olur

Depremin ardından seçim tarihi tartışmalarına ilişkin konuşan Kılıçdaroğlu, ‘Seçim zamanında, 18 Haziran’da yapılacak, YSK aksini yaparsa hukuka darbe yapar’ dedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan depremden önce 18 Haziran 2023 seçimlerinin, 14 Mayıs’ta yapılmasının planlandığını duyurmuştu. Mereş merkezli depremin ardından seçim tarihi tartışması siyasetin gündeminde girdi.

Meclis Eski Başkanı AKP’li Bülent Arınç’ın, Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Bu şartlarda hukuken ve fiilen mümkün değil, seçim ertelenmeli” çıkışı tartışma yarattı. Arınç’ın açıklamalarına muhalefetten itirazlar yükselirken, hukukçular da Anayasa’ya göre seçim ertelenmesinin ancak ‘savaş durumunda’ olabileceğini vurguladı.

Konuya dair Habertürk’te konuşan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Seçim zamanında, 18 Haziran’da yapılacak. Önümüzde bunun için 4 ay var. Eğer daha önce seçim yapmak istiyorsa yetkisini kullanıp Meclis’i feshetmesi gerekir” dedi.

Seçimin ertelenmesi hukuka vurulmuş darbedir

YSK’nin de seçimi erteleme gibi bir karar almasının dahilinde demokrasiye darbe olacağını vurgulayan Kılıçdaroğlu, “YSK, ‘bu şartlarda sağlıklı seçim yapamayız’ derse kapısına kilit vurmak lazım. Bu teknolojik imkânlarla nasıl seçim yapamıyoruz dersin? Bugünün şartlarında telefonunuzdaki GPS sinyalinden anında yeriniz dahi belirleniyor. YSK böyle bir karar alırsa bu hukukun üstünlüğüne vurulmuş bir darbedir. Hiçbir hakim böyle bir kararın altına imza atmaz” diye ifade etti.

CHP’li il başkanlarından da açıklama

Öte yandan CHP’li il başkanları da 81 ilde eş zamanlı açıklama yaptı. İl başkanlarının yaptığı açıklamada, yetkililerin depreme müdahalede geç kaldığı ve bu nedenle binlerce insanın yaşamını yitirdiği ifade edildi. Deprem nedeniyle seçimlerin ertelenmesinin söz konusu olamayacağı belirtilen açıklamalarda, “Savaş durumunda bile kararı Meclis alır. Kaldı ki; Meclis’in de, YSK’nın da afet halinde seçimi erteleme gibi bir yetkisi yoktur” denildi.

HABER MERKEZİ

#Kılıçdaroğlu #Seçim #Haziranda #aksi #hukuka #darbe #olur

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON EKLENENLER