Celal Fırat: Bizden ve inancımızdan uzak durun, cemevlerimiz biz Alevilerin ibadethanesidir!

Yeşil Sol Parti İstanbul Milletvekilli yayınladığı videolu basın açıklamasıyla “Bizden ve inancımızdan uzak durun, cemevlerimiz biz Alevilerin ibadethanesidir!” diyerek Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığının lav edilmesini istedi.
Fırat’ın açıklaması şu şekilde:

Sevgili dostlar merhabalar. Hepinize iyi günler diliyorum. Bozatlı Hızır hepimizin yoldaşı olsun. Hepimizin bildiği gibi bir gece kararnamesiyle Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Alevi Bektaşi Kültür Cemevi Başkanlığı’nın kurulması birçok tartışmanın ve tepkinin odağı oldu. Alevi örgütleri, Alevi toplumu bu başkanla karşı tavır göstermiş ancak bu itirazlara ve redde rağmen Alevi Bektaşi Kültür Cemevi Başkanlığı kuruluşundan itibaren Alevilik inancını asimile etme çabalarını sürdürmeye devam etmektedir. Devlet eliyle kurularak Alevilere dağıtılan Alevi Bektaş Kültür Cemevi Başkanlığı Hacı Bektaş ilçesinde her yıl anma etkinlikleri gerçekleştiren Alevi örgütlerine ve Hacı Bektaş Belediyesi’ni hiçe sayarak alt tarafı dış programlar yaptı. Bu programların içerisinde de hepimizin bildiği gibi asimilasyoncu anma etkinliğini düzenleyen başkanlık ilk icraatı olarak da Pirimiz Hünkar Hacı Bektaş Veli’nin kutsallığını hiçe sayarak Alevi halkına hakaret etti. İnanç önderlerinin tasvirlerinde yer alan Aslanla Ceylan sembolünü silerek kendi zihniyetini, ideolojisini ortaya koydu sevgili dostlar.

Oysa ki biz yüzyıllardır sevgi ve hoş görünün sembolü olarak gördüğümüz Alevi Bektaşi inancında derin etkiler bırakan, UNESCO tarafından da tescil edilen Hacı Bektaşi Veli’nin sevgi hoşgörü tasvirini bozan başkanlık, devletin siyasi ve gerici düşüncesini bir kez daha ortaya koymuştur. Aynı şekilde geçtiğimiz yılda Cumhurbaşkanı özellikle Hüseyin Gazi Cemevini ziyaret ederek Cemevinde asıl olan Aleviliği anlatan resimleri indirerek Alevi toplumuna adeta gözdağı vermeye gayret göstermiştir. Kısacası Türkiye’de Alevilerin değerlerini yok sayan halkları birbirine düşmanlaştıran devlet erki bu son icraatları düşünce öğrettiği inançsal anlamda da Alevilerin piri sayılan Hacı Bektaş Veli’nin resminden ceylan ile aslan sembolününün siyasi çoğunluğun dışlayıcı tutumuna göre kurban etme girişimine bulunmuştur. Alevi kurumları, örgütleri başkanlığının bu tutumunun nefretleri olduğunu vurgulamış, protesto ederek başkanlığın bu tasvirini kabul etmemişlerdir.

Hatta Anayasa Mahkemesi’ne dahil bu daire başkanlığının kaldırılmasını götürmüşlerdir. Sonuç olarak cumhuriyetin birinci yüzyılında Alevilerin eşit yurttaşlık taleplerine kulak tıkayan devlet Kültür Turizm Bakanlığına bağlı bu kurdukları daire başkanlığını asimilasyon politikaları yürütmeye yönelik çalışmalar yürüttüğünü acı bir çerçeve görüyoruz. Yanı sıra son zamanlarda köy köy özellikle bu daire başkanlığın içimizdeki Hızır Paşaları gönderterek Alevi dedelerine, köy muhtarlarına, oradaki Ocakzade yol evlatları, Alevi köy muhtarlarına, Cemevi yöneticilerine ve gibi kendilerini yandaş gördükleri şahısları Kültür Bakanlığı’nın daire başkanlığına bağlı ücret karşılığında devşirilmek ve Aleviler asmile etmek için yok edebilmek anlamıyla ilgili maaşa bağlama yolunu kurduğunu üzülerek görüyoruz. Oysa ki bizim itikat inancımızda biz kesinlikle devletin kabul görmediği itikadını, inancını hatta bunlara dede olarak da hizmet verilmiyor ve de ücret ödenmiyor. Uzman görevli olarak veriliyor. Bu bile devletin Alevilere bakışın bir net çerçevesi olarak görmek gerekiyor. Devletin bu kadar ötekileştirdiği, halkları birbirine düşman ettiği, cemevlerinin ibadethane olarak kabul görmediği, zorunlu din derslerin topluma dayattığı böyle bir mantıkla böyle bir zihniyete gidip de böyle bir zamanda eğer devlete üç beş kuruş menfaat çıkar ilişkisi üzerinde topluma ihanet eden bu unsurları görmemezlikten gelmememiz …

 

ALEVİNET 

EN SON EKLENENLER