İstanbul’da Newroz ateşi

Bu yıl “Her der Newroz, her dem azadî” şiarıyla gerçekleştirilen 2023 Newroz’u kapsamında Kürt halkı ve dostları Yenikapı Meydanı’nda diriliş ve direnişin bayramı olan Newroz’u 6 Şubat’ta yaşanan depremden dolayı buruk da olsa kutladı

Soğuk ve yağmurlu havaya rağmen öfkesini haykırmak ve faşist iktidardan hesap sormak için yüzbinlerce insan Yenikapı Meydanı’na akın etti. Geçtiğimiz yıla oranla daha kalabalık geçen İstanbul Newrozu’na katılanların büyük bir bölümü gençlerden oluşuyordu.

Demirci Kawa’nın bıraktığı diriliş ve direniş mirasına en çok sahip çıkan gençler oldu. Hal böyle olunca gün boyu “Genç başladık, genç bitireceğiz” diyen PKK Lideri sayın Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için sloganlar atıldı ve İmralı adasında yürütülen tecride karşı öfke dile getirildi. İstanbul Newrozu’nun gerçek anlamda Öcalan Newrozu’na dönüştüğünü söylemek gerekir. Tecrit ve izolasyon politikalarıyla Öcalan’ın halkın yüreğinden, zihninden ve dilinden sökülüp atılamadığı açığa çıkmış oldu. Devletin bu mesajı güçlü bir biçimde alması ve defalarca denediği politikalardan vazgeçmesi gerekir.

8 Mart’ta kadınların açığa çıkardığı güçlü duruşun Newroz’a güçlü bir biçimde yansıdığını da belirtmek gerekir. Başta kadınlar olmak üzere İstanbul Newrozu’na katılanların tamamı AKP/MHP faşist ittifakının yolun sonuna geldiğinin farkında. Uzun zamandır bir heyula gibi toplumun üzerine çöken bu faşist zihniyeti durduracak tek gücün gençlerin kendisi ve özellikle de kadınlar olduğu bilinciyle alanlara akan yüzbinler Newroz vesilesiyle iktidara “Êdî Bese, Zalimliğine Son veriyoruz” mesajı verdi.

Newroz’a katılanlar yıllardır siyasi iradelerine karşı yürütülen soykırım politikalarına karşı büyük bir öfke kusarken aynı zamanda ne kadar kararlı ve inançlı olduklarını gösterdi. Alandaki kararlı duruşu günümüzün Dehakları olan faşist AKP/MHP rejiminin 14 Mayıs seçimlerinde kaybedeceğinin işareti olarak algılamak gerekir.

Newroz bitiminde daraltılan geçiş koridorlarında yüzlerce gencin gözaltına alınması ve darp edilmesi, devletin alana akan yüzbinlerden ne kadar korktuğunun ifadesi. Korkmakta haklılar çünkü o gençlerin 14 Mayıs’ta kendilerinden hesap soracağının farkındalar. Korkmakta haklılar çünkü maruz bırakıldıkları her türlü insanlık dışı saldırılara rağmen böylesine direnen bir halkı susturamadıklarını ve susturamayacaklarını bir kez daha gördüler.

Yandaş medya her zamanki gibi İstanbul Newrozu’nu görmezlikten geldi. Sözde kimi muhalif medyanın ise Newroz’u bağlamından çıkarıp sıradan bir bahar bayramı olarak lanse etmesi oldukça gülünç. Sanki milyonlarca insan sadece yumurta tokuşturmaya gitmiş gibi…

Tüm baskılara rağmen Newroz’a bu denli katılım AKP/MHP faşist ittifakını kesinlikle şok etmiştir. Özellikle İstanbul’da yaşayan Kürtlerin ve Türkiye demokrasi güçlerinin Newroz’a katılımındaki kitleselliğin anlamı büyüktür. Bunun sonuçları olacaktır.

7 Haziran 2015 seçimlerinden bu yana Kürt halkı her türlü insanlık dışı yöntemlerle sindirilmeye çalışıldı ama bu Newroz ne olursa olsun teslim alınamayacaklarını gösterdi. Muhtemelen Erdoğan ve Bahçeli’yi en çok da zorlayan da halkın büyüyerek siyasal iradesinin arkasında durmasıdır.

Öte yandan Halkların Demokratik Partisi’ne dönük açılan kapatma davasına karşı seçime Yeşiller Sol ve Gelecek Partisi ile girileceği açıklanmıştı. Bu gelişme halkta müthiş bir heyecanı açığa çıkartmış olmalı ki Newroz alanının tamamında Yeşiller Sol ve Gelecek Partisi’nin bayrakları vardı. Bu vesileyle her türlü komplo ve entrikaya cevap veren Kürtler alternatifsiz olmadıklarını tüm dünyaya göstermiş oldu.

HDP uzun bir zamandır kapatılma kıskacı altında. İktidar HDP’yi kapatabilmek için sinsice her türlü entrikaya başvuruyor ama Kürt aklını küçük gören sözde AKP ve MHP’li stratejistler Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin halkta bu denli hızlı kabul görmesine şaşıracakları kesindir.

Newroz vesilesiyle Kürtler, sözde “Türkiye Yüzyılı” masalları ile halkı dinci, milliyetçi ve cinsiyetçi bir biçimde yüz yıl daha yönetmeye çalışan AKP ve MHP’ye, bir yüz yıl daha statüsüz yaşamayacaklarının mesajını da net bir şekilde vermiş oldular.

Kürt halkının dostları da düşmanları da şunu net bir şekilde bilmelidir ki Newroz umudun, direnişin ve dirilişin adıdır. Newroz Dehaklardan hesap sormanın günüdür. İstanbul Newrozu, her zalim Dehak’a karşı her zaman Kawalar çıkacağının somut bir ifadesi oldu. Bu Kawalar 14 Mayıs’ta Dehakları karanlığa gömmeye hazır.

#İstanbulda #Newroz #ateşi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON EKLENENLER