Kayyum tarafından kapatılan Sesli Kütüphane’ye bir dönem ‘ses’ olan ve engelli çocuklara Kürtçe hikayeler okuyan Roza Metina, “Sesli Kütüphane projesinin engellenmesi çocukların maruz kaldığı sistematik işkenceyi bir kez daha gözler önüne seriyor” dedi.
Amed Büyükşehir Belediyesi tarafından 2014 yılında kurulan Sesli Kütüphane, belediyeye atanan kayyum tarafından kapatıldı, belediyenin web sitesine yüklenen sesli kitaplara da erişim engellendi.
Sesli Kütüphane’de hikaye okuyanlardan biri olan Gazeteci-yazar Roza Metina, projenin tutuklu Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak döneminde uygulamaya konulduğunu ve kitapların Kürtçe’nin üç lehçesi olan Kurmancî, Dimilkî ve Soranîce okunduğunu belirterek, kapatılmasının kabul edilemez olduğunu dile getirdi.
Kültürel soykırımdır
“Kütüphanenin amacı engelli çocukların dillerini ve kültürlerini yaşayabilmeleri için, örnek teşkil edecek bir olanağın yaratılmasıydı” diyen Metina, “Kültürel soykırım ve dil asimilasyonun yoğun yaşandığı bu dönemde Sesli Kütüphane projesinin engellenmesi çocukların maruz kaldığı sistematik işkenceyi bir kez daha gözler önüne seriyor” diye konuştu. Kayyum geldikten sonra Zarokistan Kreşi’ndeki çoğu öğretmenin 21 Şubat Dünya Ana Dil Günü’nde işten çıkarıldığını hatırlatan Metina, bunun ardındn bir de Sesli Kütüphane’nin 3 Aralık Dünya Engelliler Günün de kapatıldığını belirtti. Metina, “Çocukların kültürel soykırımdan, dil asimilasyonundan ve bütün sistematik işkencelerden korunmaları için örgütsel bir işleyiş ve güce ihtiyaç var. Yarının geleceği ve teminatı olan çocuklarımızın bütün haksızlıklardan korunması için, tek yürek olmanın bilincini esas alıp, örgütlenmenin gücünü büyütmeliyiz” diye konuştu.